Daniel Buda: Ajutoarele CE vor fi extinse în sectorul laptelui şi în sectorul de legume şi fructe

34

buda_hoganComisia Europeană a aprobat oficial extinderea până în iunie 2016 a ajutoarelor destinate fermierilor europeni pentru atenuarea efectelor embargoului impus de Federaţia Rusă pentru importurile de produse agroalimentare din UE.

Ajutoarele vor fi extinse în sectorul laptelui şi în sectorul de legume şi fructe şi vor consta în achiziții publice și ajutor pentru depozitare privată, atât a untului, cât și a laptelui praf degresat iar în ceea ce privește legumele și fructele, CE a propus extinderea, până la 30 iunie 2016, a măsurilor care au expirat în 30 iunie 2015 și care vizau cea mai mare parte a grupurilor de produse din această categorie.

“Sectorul laptelui este unul dintre cele mai vulnerabile sectoare din agricultură. Îl felicit pe domnul comisar Phil Hogan atât pentru pentru activitatea domniei sale dar şi pentru această gură de oxigen oferită fermierilor europeni însă în același timp, consider că este nevoie să existe o preocupare mai energică a Comisiei astfel încât să fie identificate mijloacele cele mai eficiente în vederea protejării acestui sector”, a declarat după luarea deciziei europarlamentarul Daniel Buda.

Europarlamentarul a declarat că dispariția cotelor de lapte accentuează în mod grav și inacceptabil dezechilibrele între fermierii mari și fermierii mici, astfel încât existența acestora din urmă este serios pusă în pericol. Embargoul impus de Rusia pentru produsele lactate și nu numai, este de natură să provoace mutații ale pieței, generând dezechilibre și în țările care nu au avut raporturi comerciale directe cu aceasta.
Astfel în unele țări, printre care și România, prețul laptelui a ajuns la 10 eurocenți pe litru, cu mult sub prețul de cost, micii fermieri fiind în pragul unui faliment iminent,.

“Ținând cont de volatilitatea prețului, Comisia trebuie să introducă de îndată în programul său de lucru măsuri şi mai ferme privind consolidarea și protejarea acestui sector la nivel european, iar găsirea de noi piețe, cum ar fi cea oferită de TTIP, precum și dezvoltarea celor existente, trebuie să fie o preocupare majoră.
De asemenea, trebuie create mecanisme, inclusiv facilități fiscale, prin care să se stimuleze înființarea asociaților și organizațiilor de producători, capabile să proceseze laptele în produse finite, iar mai departe, să-și creeze propriile lanțuri de desfacere pe care să le administreze. Abia atunci vom putea vorbi de securitate în sectorul laptelui”, a mai cerut  Daniel Buda.

 

Citește și

Cmentariile sunt închise