Daniel Buda: Agricultorii se roagă să vină grindina, fiindcă grindina e asigurată, iar seceta nu

34

daniel_budaEuroparlamentarul Daniel Buda, membru în Comisia de Agricultură, a adresat Comisiei Europene două întrebări cu solicitare de răspuns scris, în care a expus situaţia dramatică în care se află fermierii din România din cauza secetei.

„Anul în curs ar putea fi similar cu anul 2001, unul dintre cei mai secetoși din ultimul timp, moment în care a fost emisă Legea 381 pentru a acorda compensații agricultorilor. Legea a fost însă abrogată în 2010, pentru că încălca normele UE. Marea problemă este că nici majoritatea companiilor de asigurări nu vor să asigure seceta. Agricultorii au ajuns să se roage să vină grindina pentru că grindina este asigurată. Cauza principală a acestei situaţii este aceeaşi de ani de zile: lipsa unui sistem de irigaţii. Investiția minimă pentru 1.000 de hectare este de circa 2 milioane de euro, bani care ar putea fi recuperați în 10 ani. Nicio bancă nu este dispusă să finanțeze aceste investiţii. În plus, este greu să faci investiții când exploatațiile sunt atât de fragmentate din punct de vedere al proprietății: avem 3 milioane de proprietari în domeniul agricol. Dacă terenurile ar fi comasate, investițiile ar fi mai ușor de realizat, dar fiind prea mulți proprietari, nu se ajunge la un punct comun”, a explicat Daniel Buda.
Acesta a cerut Comisiei să îi comunice prin ce măsuri ar putea fi ajutaţi sau despăgubiţi fermierii care au de suferit din cauza secetei şi o poziţie cu privire la faptul că în România culturile nu pot fi asigurate pentru secetă ci doar pentru grindină.
„Sper doar ca în cel mai scurt timp, Comisia să vină cu o serie de măsuri, astfel încât fermierii români să nu fie afectaţi iremediabil din cauza secetei dar în același timp apreciez că Ministerul Agriculturii ar trebui să vină cu un set de măsuri clare, ferme și în același timp suficiente pentru ca fermierii să poată face față acestei perioade dificile pentru ei!”, a conchis europarlamentarul.

Citește și

Cmentariile sunt închise