Daniel Botănoiu (MADR): Suprafaţa contractată pentru irigaţii s-a dublat în ultimul an

irigatiibb

Suprafaţa contractată pentru irigaţii în 2013 s-a dublat faţă de anul trecut, totalizând în momentul de faţă 400.000 de hectare, a declarat, pentru AGERPRES, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu.”Este foarte important să putem extinde în acest an suprafaţa care va fi irigată. În prezent avem în jur de 400.000 de hectare contractate, ceea ce este un câştig semnificativ faţă de anul trecut, când discutam de 170.000 de hectare, şi asta la începutul lunii mai când era deja secetă. Vrem să oferim în acest an servicii de irigat în condiţii foarte bune şi să facem acele revizii tehnice din timp, respectiv încă din luna mai”, a precizat Botănoiu.

Acesta consideră că decizia Ministerului Agriculturii de a a aduce apa pe canalele de irigaţii va influenţa pozitiv contractarea suprafeţelor pentru irigat, nu numai în acest an ci şi în anii următori.
Reprezentatul ministerului a afirmat că împreună cu organizaţiile udătorilor de apă au fost negociate cu furnizorii de energie electrică preţuri mai accesibile decât anul trecut la energia utilizată pentru irigaţii.

“Noi am avut discuţii cu organizaţiile udătorilor de apă şi am fost la discuţii cu furnizorii de energie electrică astfel încât să aducem un preţ al energiei mai accesibil decât anul trecut ceea ce înseamnă la mia de metri cubi de apă pompată, iar acest lucru se va vedea în preţul total”, a mai afirmat oficialul MADR.

În paralel cu aceste măsuri, MADR a decis şi scăderea costurilor de funcţionare ale ANIF, la sugestia utilizatorilor de apă pentru irigat.

“Cred că am făcut toate eforturile posibile şi legale, le-am făcut practice ca să-i servim cât mai bine pe producători pentru că ne dorim un sector agricol care să producă. Bătălia noastră este recuperarea pieţei interne, respectiv să avem produsele noastre procesate pe piaţa internă şi pe urmă să discutăm ce vom face cu supraproducţia”, a adăugat secretarul de stat în MADR.  (Sursa: AGERPRES)