3 decembrie 2021 - 02:57

Daniel Botănoiu (MADR): O primă evaluare a producției vegetale se va face în cel mult două săptămâni

botanoiussO primă evaluare a producției vegetale din acest an se va face în cel mult două săptămâni, atât pentru culturile însămânțate în toamnă cât și pentru cele din primăvară, însă în mod mod sigur nu vom fi în situația de a avea producții care nu pot să asigure necesarul de consum chiar dacă în acest an au fost foarte mulți factori care au influențat culturile agricole, a declarat Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

„Nu putem spune că stăm rău, deși se putea și mai bine, însă în mod mod sigur nu o să fim în situația de a avea producții care nu pot să ne asigure necesarul de consum. Toate fermele vegetale care au aplicat tehnologii nu vor avea probleme, însă pentru cei care nu au avut utilaje și dotări corespunzătoare producțiile nu vor fi în acest an prea îmbucurătoare. Sunt însă câteva culturi care arată foarte bine, iar unele care încă mai pot recupera. O evaluare a producției vegetale se va face la sfârșitul lunii mai, în cel mult două săptămâni, atât pentru culturile însămânțate în toamnă cât și pentru cele din primăvară”, a precizat Daniel Botănoiu.

Acesta a subliniat că variațiile de temperatură zi/noapte din această primăvară vor avea influențe mai mari asupra nivelului producției decât înghețul din iarnă care de regulă afectează mai mult plantele.

„Anul acesta nu au fost temperaturi scăzute în iarnă, însă a fost o variație de temperatură zi/noapte în primăvară care va influența nivelul producției, nu planta. Deși suntem sub media care se distrugea în iarnă și care era de regulă între 100.000 — 150.000 de hectare, anul acesta nu au dispărut din cauza înghețului ci din cauza variațiilor de temperatură. Au fost foarte mulți factori care au influențat culturile. De exemplu, în iarnă au fost precipitații foarte multe pe zonele principale de cultură, iar în alte zone nu au căzut precipitații. În Transilvania, poate au avut condiții mai bune, dar au avut îngheț, în sud nu a fost îngheț dar au fost inundații. În Moldova nu au fost nici inundații și nici îngheț, dar a fost o lipsă de precipitații. Este un mozaic cu ceea ce s-a întâmplat cu fiecare cultură în parte”, a adăugat Botănoiu.

Acesta a explicat că nivelul producțiilor depinde și de ce se va întâmpla în perioada următoare, nu numai din punct de vedere al precipitațiilor ci și din cel al temperaturilor.

„Depinde de ceea ce se va întâmpla în perioada următoare nu numai din punct de vedere al precipitațiilor ci și al temperaturilor. Temperaturile ridicate brusc influențează și duc și la stafidirea bobului. La ora actuală există și secetă pedologică, dar nu pe arii extinse, mai mult în Dobrogea și Moldova, în anumite județe”, a spus Botănoiu.

Informațiile oficialului MADR sunt susținute din teritoriu în condițiile în care zeci de hectare de grâu din județul Brăila, în special din Lunca Dunării, sunt afectate din cauza umidității în exces din sol, generată de creșterea Dunării și de ploile puternice din ultima perioadă. Pe de altă parte, în județul Botoșani culturile însămânțate în primăvara acestui an au nevoie urgentă de precipitații, pentru că solul are un deficit mare de apă, ceea ce ar putea afecta culturile de soia, floarea soarelui și porumb.

Până la această dată, însămânțările de primăvară au ajuns la 97% din suprafața programată la floarea soarelui, 81% la porumb și 80% la soia, în timp ce la cartof a fost depășit programul.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, suprafața agricolă programată pentru însămânțări în primăvara acestui an se ridică la 4,6 milioane hectare, mai mult de jumătate, respectiv 2,61 milioane hectare, vor fi ocupate cu porumb, iar 1,06 milioane hectare cu floarea-soarelui.

În toamna anului 2014 au fost însămânțate cu grâu, orz, orzoaică și rapiță circa 2,9 milioane hectare, din care grâul reprezintă 2,11 milioane hectare. (Sursa: AGERPRES)