Daniel Botănoiu, fost secretar de stat MADR prevede „efecte devastatoare asupra crescătorilor de animale”

Daniel Botănoiu, fost secretat în MADR prevede un viitor sumbru pentru sectoarele creșterii animalelor. 

Daniel Botănoiu a publicat pe rețeaua socială Facebook, un mesaj aspru, în care critică conferința de presă a ministrului Agriculturii, Adrian Oros, din data de 20 ianuarie a.c.

„Sectoarele creșterii porcului și păsărilor, și nu numai, se găsesc în criză profundă. Marile companii din sector au început să “gâfâie”, deoarece nu mai au posibilitatea să funcționeze așa cum au făcut-o până acum. Unele discută de restructurare, de restrângerea activităților, altele chiar de închiderea sau de vânzarea activelor.

Toate acestea, în ciuda măsurilor de susținere anunțate cu “surle și trâmbițe” de ministrul Oros.

Realitatea ne arată că nu se întâmplă nimic. Paradoxal este faptul că se taie animalele intr-un ritm alert, se creează stocuri de carne, se pune presiune pe prețul de producție și valorificare, însă consumatorul nu cumpără carnea mai ieftin, așa cum ar trebui.

Citeam ieri că, Germania are stocuri mari de carne de porc, Polonia și Ungaria la fel, “vinovată” fiind China, care a refuzat carnea din cauza pestei porcine africane ce a afectat efectivele de porci din statele respective.

- Publicitate -

Atenția Chinei s-a îndreptat spre Spania unde a găsit un raport corect calitate-preț! Acum este interesant ce se va întâmpla cu aceste stocuri? Cred că se vor “revarsa” pe piața din România, cu efecte devastatoare asupra crescătorilor de porci.

Carnea intră în România la un preț pe care nici un producător român nu-l poate concura. De ce? Pentru că statele respective sunt responsabile și au implementat instrumente reale de susținere a producătorilor. Ce se întâmplă la noi? Doar intenții, Ministerul agriculturii este surd la țipătul de disperare al sectorului.

Există un paradox în piață astăzi: animalele se taie pe capete, stocuri mari de carne, prețuri în scădere rapidă, la fel și consumul, însă prețul cerealelor este în creștere!!
Pesta porcină africană și gripa aviară existente la nivel european au îngenunchiat sectoarele de creștere al porcului și păsărilor din România.

Aceste sectoare se încăpățânează ”să mențină” locurile de muncă, să atingă țintele impuse prin Politica Agricolă Comună, să asigure securitatea alimentară, plătind în același timp taxe și impozite statului Român.

Un jurnalist m-a întrebat care ar fi soluțiile pentru ieșirea rapidă din această criză?
Răspunsul meu a fost următorul:

– emiterea unui ordin de ministru prin care să se constituie o comisie care să aibă drept scop analizarea în profunzime a situației create și propunerea unor soluții realiste de ieșire din criză;

– masuri imediate de împiedicare a concurenței neloiale pe piața românească;

– punerea în practică a ordinului privind biosecuritatea în sectorul creșterii porcului pentru a raspunde efectelor pestei porcine africane;

– soluții privind deblocarea în fermele mari de producere a suinelor unde apariția de focare în gospodariile populațiilor face ca animalele să fie duse la abatorizare chiar și la 90 de zile!!;

– amendarea rapidă a “legii mirosurilor”;

– punerea în practică a legilor reproducției la porc și pasare.

Dle ministru, o consultare rapidă cu sectoarele nu va costă nimic, măsurile de prevenție ce trebuie luate fac mai mult bine decât eventualele falimente.

Falimentul zootehniei românești atrage după sine falimentul fermelor din cultura mare, producătorii de materii prime agricole.

O zootehnie slabă face ca materiile prime să fie exportate la prețuri derizorii în comparație cu situația din alte state mult mai bine organizate. Volatilitatea prețurilor cerealelor, oleaginoaselor etc., tocmai de aici vine, de la faptul că avem o zootehnie “anemică”.

Este efectul de domino, domnule ministru!
V-am atras atenția și în trecut cu privire la faptul că nu puteți să faceți irigații din bani europeni dintr-un singur motiv: fermierii din Germania, Olanda sau Franța nu cunosc efectele secetei așa cum simt fermierii români!

Ați “bătut câmpii” cu cele 6 miliarde de euro pe care îi veți aduce din Europa pentru construcția canalului Siret Bărăgan, executarea lucrărilor CES și investiții în irigații!
Vorbe goale!

Așa vă spun și acum: lăsați orgoliul deoparte și ajutați sectorul zootehnic!”, este mesajul transmis de Daniel Botănoiu.

daniel botănoiu

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole