Dan Bostan, un inventator roman, pune pe harta investitiilor ecologice o localitate canadiana

17

Fost cercetator la Centrul de Cercetari pentru ducatie Fizica si Sport romanul Dan Bostan a emigrat in Canada, la inceputul anilor ’90, impreuna cu sotia sa. Initiatorul mai multor inovatii pentru sportul de performanta, in special in bob si schi, Dan Bostan a continuat munca de cercetare si in indepartata Canada.
Astfel a fost initiatorul unui proiect inedit – banda de alergare complet ecologica, adica fara nici o sursa de alimentare, si, mai nou, o casa ecologica denumita generic Casa Soarelui – La Maison du soleil (foto).

Proiectul sau a fost rapid imbratisat si adoptat de o comunitate de langa Montreal, Bois-Francs, care este dispusa sa investeasca in construirea a catorva case prototip care sa serveasca drept model pentru dezvoltatorii canadieni dar si pentru cei straini care vor veni sa viziteze localitatea in cautarea acestei case a viitorului.
Principiul este simplu: in interiorul unei case se insereaza un spatiu deschis care poate adaposti o piscina, o sala de sport, o mica zona verde unde se pot planta flori sau arbusti, o zona in care se poate amenaja un spatiu de stat la plaja din interiorul casei chiar si cand afara sunt – 30 de grade Celsius. Proiectul este realizat in special pentru zonele friguroase ale globului, Canada de Nord numarandu-se printre ele.
Este stiut ca in Canada timpul frumos si caldura vin abia spre sfarsitul lunii mai iar frigul incepe timpuriu asa ca o astfel de casa le poate asigura beneficiarilor oportunitatea de a se bucura de niste activitati practicabile in aer liber dar din interiorul propriei case 365 de zile pe an.
Dan Bostan este convins ca proiectul sau va avea ecou in randul investitorilor imobiliari. De altfel presa locala acorda importanta acestui proiect care ar putea sa insemne si dezvoltarea localitatii Bois-Francs si punerea acesteia pe harta investitorilor in sistemele ecologice ale viitorului.
Urmariti si ecourile in presa locala ale acestui proiect precum si declaratiile inventatorului si ale oficialitatilor, care se simt foarte mandre sa implementeze un astfel de proiect.

Citește și

Cmentariile sunt închise