Daea îi liniștește pe fermierii afectați de importurile din Ucraina: România va mai primi 30 de milioane de euro!

România va mai primi aproape 30 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru spijinirea fermierilor afectaţi de importurile de cereale ieftine din Ucraina, a anunţat, marţi, la Digi 24, ministrul agriculturii, Petre Daea.

„Astăzi am primit proiectul de regulament al Uniunii Europene. E prima dată când pun mâna pe un document care spune cifra exactă. Vă spuneam, în momentul de început, când am tot interpretat, şi dumneavoastră, şi noi toţi ceilalţi, care a fost decizia Uniunii Europene privind sumele date României, că suma, în prima fază, este o sumă mică şi am solicitat schimbarea formulei de calcul. Iată că astăzi avem comunicarea că suntem beneficiari a 29,73 milioane de euro, o sumă mult mai importantă şi, eu zic, corectă din punct de vedere al calculelor. Astfel, pe de o parte, se acordă un sprijin real fermierilor români, pe de altă parte, este o analiză corectă a eforturilor pe care le-a făcut țara românească, ştiind ce înseamnă culoarele de solidaritate şi impactul cerealelor şi al fluxului de cereale pe piaţa României”, a declarat Petre Daea.

Ministrul agriculturii a precizat că aşteaptă întâi ca suma alocată României de către executivul comunitar să apară în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, după care va da drumul actului normative, în așa fel încât banii să ajungă cât mai repede la fermieri.

„Avem 30 (de milioane de euro – n.r.) în plus şi, cu încă 20 până acum, iată că sunt 50 de milioane până la această dată. Suntem pregătiţi cu actul normativ. Când va apărea suma în Jurnalul Oficial, dăm drumul şi la actul normativ al ţării, în aşa fel încât banii să ajungă cât mai repede la fermieri”, a spus Petre Daea,

Acesta a menționat că se va face o nouă analiză a stocurilor la porumb, floare soarelui şi rapiţă şi în funcţie de analiza realizată se va decide dacă statul va dubla toate sumele primite de la Comisia Europeană în vederea despăgubirii fermierilor afectaţi de importurile din Ucraina.

„Sigur, aceasta este soluţia care este prevăzută în regulament, respectiv să se suplimenteze de la bugetul de stat. Vom analiza această situaţie în funcţie de cererile pe care le depun fermierii şi vom decide ca atare. Important este că avem baza juridică şi avem şi această sumă de la Uniunea Europeană. (…) Imediat, de mâine, solicităm să vedem care sunt stocurile la cele trei produse, că vom da la porumb, la floarea soarelui şi la rapiţă, şi în funcţie de stocurile respective vom decide. Analiza urmează să o facem pe parcursul solicitării stocurilor şi al trimiterii situaţiilor de la judeţe. Lucrurile acestea sunt în dinamică şi vor fi tot timpul în dinamică, cu atitudine corectă, exactă şi necesară pentru fermierii români”, a mai spus Petre Daea.

Acesta a mai precizat că, deocamdată, până pe 11 mai, se înregistrează toate cererile de la fermieri pentru despăgubirile alocate în prima tranșă de Comisia Europeană, de 10,05 milioane de euro, sumă la care se adaugă încă 10,05 milioane de euro de la bugetul de stat.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole