Daea, judecat în plen: „O nouă hoție” cu Programul Tomata!

Ministrul agriculturii, Petre Daea, este luat la puricat, marți, în plenul Camerei Deputaților, unde se dezbate moțiunea simplă împotriva sa depusă de USR și Forța Dreptei, urmând ca votul să fie dat în şedinţa de miercuri.

În moțiunea simplă intitulată „De la grânarul Europei la ruşinea Europei. Ministrul Daea distruge cu bună ştiinţă agricultura românească” și depusă miercuri, 12 aprilie, de 56 de deputaţi de la USR şi Forţa Dreptei, se cere demisia ministrului agriculturii după ce acesta „a epuizat deja trei şanse să demonstreze” că are capacitatea „de a gestiona acest domeniu atât de greu și atât de important pentru economia și dezvoltarea României”.

„Şi în acest mandat este la fel de inutil, de nepregătit şi depăşit de problemele agriculturii româneşti. Daea a rămas consecvent în a ne convinge că este cel mai slab ministru al agriculturii din ultimii 30 de ani. (…) Agricultura trebuie să devină un punct forte al României, iar ca acest lucru să se întâmple este nevoie de un management performant la vârful ministerului de resort. Iar pentru ca acest lucru să se întâmple, Petre Daea trebuie demis şi niciodată, dar niciodată, readus în fruntea Ministerului Agriculturii. A epuizat deja trei şanse să demonstreze că poate face ceva. Realitatea este că nu poate”, se arată în textul moţiunii (DOC (1)).

Daea este acuzat că a avut un „eşec pe linie” în ce priveşte agricultura, după ce „a ratat toate proiectele mari în acest domeniu: a ratat finanţări din PNRR, a ratat Planul Naţional Strategic, a ratat fondurile europene pentru fermierii români, a pierdut compensaţii pentru importurile din Ucraina”.

“La un an de la începutul războiului în Ucraina, datele arată nu doar că cerealele ucrainene au tranzitat România, dar au fost şi achiziţionate de ţara noastră la preţuri mici. În consecinţă, reprezentanţii agricultorilor vorbesc despre un dezastru pentru fermierii români, respectiv pierderi de miliarde. Fermierii români au nevoie de răspunsuri de la ministrul Daea despre cum vor fi sprijiniţi de stat pentru a-şi recupera o parte din pierderile de anul trecut, dar şi despre cum va gestiona statul în 2023 subiectul tranzitului cerealelor ucrainene, astfel încât producătorii români să nu rămână iar cu producţia în stoc”, se mai arată în textul moțiunii.

O altă acuzație pe care inițiatorii moțiunii simple i-o mai aduc ministrului Daea este aceea că Programul Tomata, inițiat de acesta încă din 2017, este doar „o nouă hoție”.

„Programul guvernamental Tomata este bun doar pe hârtie. În realitate, țara noastră este cea mai mare piață de desfacere a tomatelor produse în Turcia. (…) Deși prin programul Tomata guvernul dă subvenții din anul 2017 – de pe vremea lui Dragnea –, în 2022, România a importat roșii din Turcia în valoare de 65 de milioane de euro. Așadar, putem spune că «Tomata de Turcia» este marca ministrului Daea. Tomata de guvern nu e decât o nouă hoție. Din banii de la Guvern, au răsărit mai multe dosare penale decât sere cu roșii”, mai spun inițiatorii moțiunii simple îndreptate împotriva ministrului agriculturii, Petre Daea.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole