11 August 2022 - 03:16

Daea insetat dupa gustul romanesc autentic

Gustul românesc este din ce în ce mai căutat! Potrivit ministrului agriculturii Petre Daea, soiurile româneşti de roşii câştigă din ce în ce mai mult teren în faţa consumatorilor datorită suculenţei şi gustului autentic pe care acestea le au.
“Suntem la început cu promovarea soiurilor româneşti. Am fost la Buzău, cu câteva săptămâni în urmă, unde într-o armonie perfectă între cercetare şi producători am putut constata că această preocupare s-a dezvoltat la nivelul ţării, din ce în ce mai multe soiuri. Anul trecut s-au validat, s-au omologat 14 soiuri la Buzău şi în alte zone ale ţării – la Suceava, în partea de sud, la Izbiceni, la Poiana Mare sunt preocupări în această direcţie – şi soiurile româneşti din ce în ce mai mult câştigă teren, şi pe bună dreptate, pentru că sunt tomate mai gustoase şi preferate de consumatori”, a declarat Petre Daea.
În una din multele sale vizite, domnul ministru aflat de această dată în piaţa Cuza Vodă din Târgul Mureş, a stat de vorbă cu producătorii, aceia care, care au mărturisit că din cauza vremii nefavorabile nu au reuşit să realizeze producţia întreagă prevăzută pentru ciclul I în programul de tomate. Găsit în ipostaza de a replica, Daea a precizat şi amintit faptul că aceştia pot, conform legii, să realizeze producţia restantă în ciclul al doilea.
“Legea prevede acest lucru, că dacă nu poţi să realizezi în ciclul I cele două tone. Poţi să completezi în ciclul II cele două tone, diferenţa de producţie până la două tone, în aşa fel încât să poţi beneficia de cei 3.000 de euro pentru o mie de metri pătraţi, care înseamnă un ajutor deosebit dat de Guvern pentru oamenii aceştia care lucrează foarte mult şi se străduiesc să obţină producţii foarte bune. Aţi observat şi dumneavoastră ce tomate deosebite aveau şi vedem, ne întâlnim cu roşiile româneşti. Până acum trei ani căutai mult şi nu găseai tomate româneşti, iată că acum mesele sunt pline de la un loc la altul, fie că sunt din partea de sud a ţării, fie că sunt oamenii de aici. (…) Suntem alături de munca lor şi, în respect faţă de această muncă, le asigurăm subvenţiile la timp. Şi, iată, în această perioadă, noi în România avem în jur de 20.000 de producători de tomate, faţă de 8.000 cât au fost la începutul programului, în 2017. Este un succes pe care îl conservăm ca atare şi îl dezvoltăm în perspectivă, ştiindu-se că anul viitor va continua acest program’, a subliniat Petre Daea.
Acestea fiind spuse, dorinţa şi speranţa ministrului rămâne una şi bună! Anume, aceea de a vedea iniţiativa câtor mai mulţi producători de a iniţia înscrierea în programul de încurajare a cultivării tomatelor pentru ca fiecare roman să poată, una peste alta, scurt pe doi fiind treburile spuse pe româneşte, beneficia de o roşie adevărat românească la colţ de stradă, comercializată la taraba de după bloc.
Fără absolute nici un fel de tentă politică, Daea, şi el la rândul său romăn care iubeşte gustul alimentului tradiţional, a procurat din piaţa de faţă o adevărată livadă almentară, anume: fasole verde, roşii, porumb pentru fiert, cârnaţi de oaie şi produse lactate.
“Am ţinut cu tot dinadinsul să vin prin piaţă, fiindcă aşa procedez, mă duc în piaţă să stau de vorbă cu producătorii, să cumpăr ceea producătorii prezintă. Aici, într-o piaţă bogată şi ieftină, m-am întâlnit cu producători din partea de sud a ţării, dar şi cu cei din zonă, cu diverse produse foarte bune şi la un preţ convenabil pentru consumatori. Mi-au spus că sunt mulţumiţi, alţii mi-au spus că există încă acea concurenţă între cei care vând legume luate luate din altă parte, cu alte cuvinte, între comerciant şi producător. Tot timpul au fost aceste dispute şi tot timpul căutăm să le reglăm în aşa fel încât (…) consumatorul să câştige. (…) Şi la producători şi la comercianţi am văzut produse proaspete şi foarte bune”, a precizat Daea. AGERPRES/(A – autor: Dorina Matiş, editor: Cătălina Matei, editor online: Ady Ivaşcu)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole