DAEA: AM DAT DRUMUL LA PROGRAMUL DE SPRIJIN PENTRU CRESCĂTORII DE OVINE. AFLĂ CUM MERGE!

Plata primelor subvenţii pentru agricultură, pentru anul agricol 2017 – 2018, vor fi făcute începând cu data de 16 octombrie, valoarea totală a sumelor alocate ridicându-se la 2,7 miliarde de euro, a anunţat duminică ministrul Agriculturii, Petre Daea, prezent la târgul de toamnă ”Sărbătoarea Ţurcanei” din satul Costeşti, judeţul Hunedoara.

„Avem data de 16 octombrie, toţi fermierii o aşteaptă pentru că va fi prima zi când vor începe să apară subvenţiile pentru anul agricol 2017-2018 (…). În această iarnă începem să dăm subvenţiile şi pentru zootehnie. Este un efort formidabil pentru ţară, pentru că acest efort se comensurează într-o sumă de 2,7 miliarde euro pe care trebuie să-i dea întâi ţara şi apoi să-i ia de la Uniunea Europeană. Toţi aceşti bani, pentru subvenţiile din această toamnă, pentru continuarea subvenţiilor regulare sunt în bugetul Ministerului Agriculturii, prin decizia Guvernului”, a declarat ministrul Agriculturii.

Referindu-se la programele de sprijin pentru crescătorii de ovine, ministrul Petre Daea a spus că aceştia vor beneficia, de anul viitor, de un ajutor de un leu pe kilogramul de lână vândută prin centrele de colectare, în program fiind înscrişi deja peste 32.000 de oieri din toată ţara.

„Am dat drumul la programul de sprijin pentru crescătorii de ovine pornind de la faptul că până acum o mare cantitate de lână, peste 70%, fie că se abandona pe câmp, fie că i se dădea foc. (…) În programul de guvernare am stabilit o formă de sprijin prin stimularea vânzării lânii, este o hotărâre de guvern. Este un program care a început să funcţioneze. La această dată sunt peste 32.000 de oieri care s-au înscris în acest program ca să primească, atunci când se valorifică lâna, un leu pe kilogram, în aşa fel încât să putem colecta întreaga lână care există în România şi care este o resursă extraordinar de importantă”, a arătat ministrul Agriculturii.

În context, el a explicat că în ţară vor fi opt centre regionale de colectare a lânii, adăugând că unul funcţionează deja, în judeţul Bistriţa-Năsăud, cu o tehnologie care permite împachetarea şi valorificarea acestei materii prime.

De altfel, problema lânii a fost ridicată de mai mulţi crescători de oi ţurcane din judeţele Hunedoara şi Alba, prezenţi la Costeşti, oamenii afirmând că deţin lână în depozite şi de câte doi ani. Oamenii au spus că pentru tunsul unei oi trebuie să plătească 3 lei, în timp ce kilogramul de lână pe piaţă abia dacă ajunge la 50 de bani.

În judeţul Hunedoara sunt înregistrate circa 213.000 de ovine din rasa ţurcană, reprezentând peste 90% din totalul oilor crescute în zonă.(Sursa: AGERPRES)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole