Daea a lămurit lucrurile cu ministrul ucrainean: „Mă aștept să apară în România o cantitate mai mare ca până acum”

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a avut vineri dimineață, la sediul MADR, o întâlnire cu omologul său ucrainean, Mikola Solski, pentru a lămuri aspectele legate de continuarea importurilor și a tranzitului de cereale și produse alimentare din Ucraina prin România.

„O întâlnire utilă cu un prieten și un coleg de suferință, un ministru care gestionează domeniul acesta extrem de delicat într-un context extrem de sensibil, știindu-se ce se întâmplă în Ucraina și cunoscându-se faptul că suntem principalul coridor de solidaritate pentru cerealele din Ucraina, pe care l-am organizat, îl întreținem și îl păstrăm în respect pentru poporul ucrainean și într-o bună regulă internațională pe care trebuie să o respectăm”, a catalogat ministrul Daea întrevederea cu omologul său ucrainean, într-o conferință de presă comună susținută la sediul MADR.

Petre Daea a subliniat că i-a explicat ministrului ucrainean al agriculturii care au fost eforturile depuse de România și care este impactul creat de cerealele ucrainene pentru fermierii români.

„I-am prezentat pe larg, insistând pe detalii, spunând care este situația în România, care este impactul afluxului de cereal, atât pe culoarul de tranzit, dar mai cu seamă prin importul de cereale și de semințe oleaginoase. Am convenit împreună asupra câtorva aspecte pe care le putem anunța astăzi, în așa fel încât să îmbunătățim situația, știindu-se că patru țări au luat unilateral decizia de a opri importurile. Noi n-am făcut acest lucru pentru că am socotit necesar, pe de-o parte. să fim alături de fermierii români, pe de altă parte, să ne respectăm acordurile pe care le-am semnat, în așa fel încât regula să rămână regulă, pentru a putea avea consistență în decizii”, a mai spus Petre Daea.

El a adăugat că România nu va lua o decizie unilaterală în privința opririi importurilor de produse agroalimentare din Ucraina, deși se așteaptă ca în țara noastră să intre o cantitate mai mare de produse ucrainene, având în vedere că România rămâne „singura poartă de intrare pentru import”, în condițiile în care celelate patru state din proximitate „și-au închis granițele”.

„(…) Lucrurile acestea le-am discutat pe larg cu Mikola și am convenit să purcedem în felul următor, el acceptând și înțelegând foarte bine situația în care se află și fermierii români. În condițiile în care România rămas singura poartă de intrare pentru import, mă aștept și ne așteptăm să apară în România, din dorința de a prelua produsele din Ucraina, o cantitate mai mare ca până acum. Deci o situație mai dificlă pentru țară, în condițiile în care ceilalți si-au închis granițele. În al doilea rând, semnalul pe care l-a avut Slovacia cu privire la identificarea într-un lot de 1500 de tone de grâu a unei depășiri a pesticidelor, fiind un semnal de alertă pe care trebuie să-l procesăm ca atare, în privința importului am luat următoarele măsuri pe care le-am comunicat iar Mikola le-a apreciat ca fiind normale, corecte, în consonanță cu legislația europeană, (…) anume să prelevăm probe în vamă. Aici sunt două aspecte: sunt birouri vamale în țară, și acolo, și la frontier, pentru nevoia de a păstra fluidizarea traficului, (…) în așa fel încât să nu aglomerăm intrările în graniță, dar să ne și asigurăm că produsul respectiv este în regulă. Până acum am procedat la prelevarea de probe la destinația produsului, de data aceasta am considerat că este corect așa”, a explicat Petre Daea.

- Publicitate -

În ceea ce privește transporturile de cereale destinate țărilor terțe, pentru a evita intrarea acestora pe piața românească, s-a convenit aplicarea unor sigilii suplimentare la intrarea în România.

„În privința tranzitului, am stabilit așa: să punem un sigiliu, chiar dacă (deja) are sigiliu, pe mijlocul de transport fie el feroviar sau rutier, și dacă acolo este posibil și la barje să se procedeze la fel. Sigiliul respectiv, pus peste sau alături de sigiliul care există, este siguranța noastră că îl putem urmări și va fi urmărit prin sistem și confirmat la destinație că a ajuns un sigiliu neviolat”, a mai explicat ministrul Daea.

De asemnea, cele două părți au convenit ca de acum înainte să se realizaze o comunicare săptămânală, în fiecare luni, pentru a se asigura că cifrele privind cantităție de mărfuri agricole ucrainene destinate tranzitului prin România sau importurilor corespund.

„Ce am stabilit împreună cu Mikola: să avem o comunicare săptămânală asupra cantităților aflate în tranzit, ca de alminteri și import, pentru a avea toate datele din toate părțile; asta nu înseamnă că nu le-am avut până acum, dar să ne asigurăm că există această exactitate a datelor și nu începem să interpretăm fiecare pe cifra care ne convine. Ce dorim cu această comunicare pe care o facem în fiecare lune, cu datele de la începutul anului până la zi, și apoi în fiecare săptămâna, cu datele pentru tranzit. Am socotit necesar să așteptăm până în data de 25, să vedem ce hotărâre ia Comisia, după care noi ne vom întâlni din nou pentru a ne stabili o regulă pe o durată lungă de timp, întrucât România și Ucraina sunt țări mari producătoare de cereale. Au în apropiere soluția care este marea. N-avem de unde să știm ce se întâmplă în continuare din punct de vedere militar, dar trebuie să știm ce ne trebuie din punct de vedere alimentar. Săptămâna viitoare ne vom întâlni, vine Mikola tot aici, și vreau să apreciez dialogul de astăzi. Mikola ai pășit pragul la prieteni. Privirile umezite de lacrimile durerii ne-a determiniat să cântărim atent, exact, echilibrat, liniștit și sigur un drum al colaborării, pentru că (ce am vorbit astăzi) nu-i de azi pe mâine, e un drum al colaborării noastre. (…) Îți mulțumesc Mikola, bine ai venit în România!”, a mai spus Petre Daea.

La rândul său, ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski, a ținut să îi mulțumească ministrului Daea pentru dialogul constructiv, dar și „fiecărui român pentru înțelegere și răbdare”.

„Vă mulțumesc domnule ministru pentru un dialog sincer și constructiv. Mulțumesc, totodată, și poporului român pentru susținerea sinceră pe care noi o simțim în acești ultimi doi ani. Este clar că situația în care acum ne aflăm necesită niște hotărâri foarte rapide. Noi înțelegem foarte bine că aceste hotărâri trebuie să fie confortabile pentru fermierii români și pentru toată societatea românească. (…) Mulțumesc sincer domnului ministru pentru înțelegere și fiecărui român pentru înțelegere și pentru răbdare. Este clar că nici noi, nici voi nu am fost inițiatorii acestei situații, provocate doar de agresiunea Rusiei, dar noi, în comun, trebuie să ajungem la o hotărâre”, a declarat Mikola Solski.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole