18 ianuarie 2022 - 05:39

Daea: Comisia Europeana nu a interzis exportul de carne de porc din Romania

Comisia Europeană nu a interzis exportul de carne de porc din România, deși în țara noastră există multe restricții din cauza pestei porcine africane, a precizat ministrul demis al Agriculturii, Petre Daea. Într-o intervenție la Digi 24, Daea a răspuns acuzațiilor cum că ar fi vinovat pentru situația îngrijorătoare în privința cărnii de porc din România, care ar putea atinge prețuri record până de Crăciun.

”Nu există niciun fel de situaţie. Şi nici nu va fi în România. Indiferent dacă e sau nu pesta porcină, exportul se face de producătorii agro alimentari cu un regim sanitar veterinar bine instituit cu norme europene. Toate ţările din UE care au pestă, şi-s foarte multe, comercializează produse din carne de porc. (…) Sunt în permanenţă în legătură cu autorităţile de la Bruxelles şi facem planuri în fiecare moment. (…) Vreau să liniştesc populaţia şi să spun că nu există o interzicere a ieşirii preparatelor în afara ţării. E adevărat că prezenţa acestui virus creează foarte multe probleme, astfel că am elaborat şi am pus în discuţie publică un ordin pentru a stabili dimensiunile de exploataţie astfel încât să intrăm într-o rânduială cât mai repede cu putinţă”, a precizat ministrul interimar la Digi 24.

Daea a mai ținut să sublinieze că informaţiile care circulă în spaţiul public privind faptul că au fost interzise exporturile de carne de porc sunt de fapt interpretări eronate ale datelor venite de la Bruxelles.

„În România sunt foarte multe restricţii din punct de vedere sanitar-veterinar. De aici şi până la a interpreta că produsele agroalimentare nu mai ies la export… Carnea de porc iese, prin produsele prelucrate în abatoare, cu linii speciale de preparare, în aşa fel încât tot produsul să fie sub control sanitar-veterinar şi poate circula fără niciun fel de restricţie. Sigur că această situaţie ne-a creat o serie de probleme şi ne va crea în continuare, că virusul acesta încă nu are o stăpânire tehnică, încă nu există vaccin pentru acest virus. Toată ţara trebuie să se apere. E o situaţie pe care o putem ţine sub control dacă interpretăm corect acest fenomen. Nu există o asemenea situaţie. Nu există o interzicere a ieşirii preparatelor în afara ţării”, a mai precizat Petre Daea.