Daciana Sârbu susţine nevoia de etichetare corectă a alimentelor

41

dacianasarbussDaciana Sârbu a susținut în plenul Parlamentului European nevoia de etichetare corectă a alimentelor

Oamenii vor să știe de unde vin alimentele pe care le consuma, și de aceea precizarea țării de origine a cărnii pe etichetă alimentelor procesate este o informație pe care producătorii sunt datori să le-o ofere, a susținut Daciana Sârbu

Mesajul eurodeputatei, care este vicepreședinta a Comisiei de Mediu și Sănătate publică din PE, a făcut parte din dezbaterea unei rezoluții pe tema extinderii regulilor privind etichetarea. Precizarea originii ingredientelor este o cerință a organizațiilor europene ale consumatorilor, susținute de Parlamentul European, în timp ce Comisia Europeană și marii producători de alimente prefera să mențină reglementările actuale, care presupun prezenta voluntară — și nu obligatorie — a acestor detalii pe etichetă alimentelor.

‘Oamenii au dreptul să știe dacă șunca pe care o cumpăra conține carne produsă în România sau importată de la mii de kilometri distanță. Sunt tot mai mulți români care vor să cumpere alimente locale, realizate din ingrediente produse în țara lor, și au dreptul să găsească toate aceste informații pe etichetă produsului. Nu ar fi un mare efort din partea producătorilor să le dezvăluie aceste amănunte, din moment ce carnea proaspătă deja vine cu precizări obligatorii referitoare la țară de origine, ca urmare a unor reguli adoptate în 2011’, considera Daciana Sârbu.

În opinia sa, extinderea regulilor existente nu ar presupune eforturi în plus, ci doar transparenta mai mare față de consumatori: ‘Deja avem reguli care presupun etichetarea țării de origine în cazul cărnii proaspete, și avem sisteme de trasabilitate, din rațiuni de siguranță alimentară. Deci, sistemele există deja, și sunt funcționale !’

Problema costurilor este, de altfel, și principalul contraargument folosit de opozanții propunerii, iar Daciana Sârbu a cerut în discursul sau o analiză serioasă și imparțială a efectului noilor reguli asupra prețului alimentelor: ‘Cu siguranță Comisia trebuie să analizeze cu multă atenție acest impact al reglementărilor privind etichetarea. Până acum, studiile Comisiei sunt bazate pe rapoartele provenite dinspre industria alimentară. Există însă și studii externe care indica rezultate diferite. Avem nevoie de o analiză mult mai serioasă a costurilor potențiale înainte de a le interzice consumatorilor dreptul de a fi informați’.

Plenul Parlamentului European se va pronunța miercuri, prin vot, asupra acestei rezoluții.

Citește și

Cmentariile sunt închise