Daciana Sârbu: Noua Politică Agricolă Comună oferă mai multe şanse agricultorilor români

12

dacianasarbuss

Eurodeputata PSD Daciana Sârbu, membră a Comisiei de Agricultură (AGRI) a Parlamentului European, salută rezultatul votului de luni, 30 septembrie, asupra proiectului de reformă a PAC. În opinia sa, exprimată printr-un comunicat de presă, noua politică agricolă va duce la reducerea inegalităților dintre statele membre UE, va fi mai atentă față de mediu și mai favorabilă fermelor mici și celor bio.

„Reforma Politicii Agricole Comune înseamnă un pas înainte către reducerea inegalităților dintre statele membre și mai multe șanse pentru agricultorii români. Această tendință trebuie accentuata în perioada care urmează, până când producătorii români nu vor mai fi dezavantajați în competiția cu fermieri din statele membre puternice, precum Germania sau Franța”, a afirmat Daciana Sârbu. „Proiectul la care s-a ajuns în urma implicării Parlamentului European înseamnă o politică agricolă mai atentă față de mediu, mai favorabilă fermelor mici și celor bio, dar în primul rând una care va ajuta la estomparea treptată a decalajelor de dezvoltare dintre regiunile agricole ale Uniunii Europene, dar și din interiorul statelor membre”, subliniază eurodeputata PSD.

Potrivit comunicatului de presă, Daciana Sârbu a susținut, în mod special, în cadrul negocierilor Comisiei AGRI, propunerea ca statele membre care primesc subvenții sub media europeană – cum este și cazul României – să poată completa aceste plăți europene din fonduri proprii.

Aplicarea unei astfel de prevederi va însemna un sprijin important pentru agricultorii români. Ei vor putea astfel să fie mai competitivi decât în prezent pe piața agricolă europeană. Astfel, România ar putea completa din ajutoare de stat diferențele pe hectar pentru anumite categorii, cum sunt fermele mici sau fermele familiale. Mai mult, se vor mai putea realiza programe speciale de dezvoltare rurală pentru anumite sectoare și se vor putea acorda plăți cuplate (ajutoare suplimentare) pentru sectoarele sensibile.

Potrivit eurodeputatei, cele mai importante decizii luate în urma trialogului Parlament – Comisie – Consiliu sunt: degresivitatea pentru fermele mari – tăierea cu 5% a subvențiilor care depășesc 150.000 de euro/fermă/an.

Totodată, s-a luat o decizie privind posibilitatea de transfer până la 25% din pilonul pentru dezvoltare rurală în cel pentru plăți directe pentru statele membre care primesc subvenții sub 90% din media europeană. Este o măsură deosebit de utilă pentru România, flexibilitatea distribuirii fondurilor ajutând la creșterea valorii plăților directe.

În cadrul trialogului, cele trei instituții europene au mai căzut de acord asupra creșterii ratei de cofinanţare din partea UE pentru regiunile mai puțin dezvoltate (fapt care va permite reducerea diferenţelor de dezvoltare între regiunile UE); posibilitatea creșterii graduale a subvențiilor primite de statele membre care încasează mai puțin de 90% din media europeană; realizarea unui program special de sprijin pentru micii fermieri (aceștia pot opta să primească o plată unica pe fermă, între 500 și 1250 de euro anual); sprijinirii mai consistente a tinerilor fermieri – 5% din suma pentru plăți directe acordată fiecărui stat membru trebuie să fie direcţionată către tinerii fermieri. Aceştia vor primi, pe lângă prime de instalare în mediul rural (până la 70.000 de euro), si un ajutor suplimentar de 25% pe durata primilor cinci ani (pentru suprafețe până la 90 de ha).

În fine, s-a căzut de acord asupra faptului că 25% din ajutoarele pentru dezvoltare rurală din fiecare stat membru trebuie acordate obligatoriu pentru măsuri de agro-mediu sau pentru agricultura bio. (Sursa: recolta.eu)

Citește și

Cmentariile sunt închise