Daciana Sarbu catre Comisia Europeana: Interziceti promovarea alimentelor nesanatoase catre copii!

Daciana Sarbu, eurodeputata PSD, solicita autoritatilor europene actiuni urgente pentru prevenirea si combaterea obezitatii, cerand reglementari la nivel european care sa interzica promovarea catre copii a alimentelor nesanatoase. Propunerile sale sunt incluse intr-o scrisoare adresata comisarului european pentru Sanatate publica, John Dalli.


“Institutiile europene au obligatia sa incurajeze adoptarea unui stil de viata sanatos, sa reduca inegalitatile in privinta sanatatii in interiorul si intre statele membre ale UE si sa imbunatateasca sansele si calitatea vietii pentru copiii din Uniunea Europeana. De aceea va solicit sa propuneti un cadru legislativ la nivel european care sa interzica promovarea in randul copiilor a alimentelor nesanatoase”, afirma eurodeputata in mesajul sau catre oficialul CE.
Daciana Sarbu considera ca este necesara o schimbare radicala a reglementarilor privind publicitatea la alimentele nesanatoase, deoarece promovarea acestora in randul copiilor – un grup extrem de vulnerabil -produceimplicit efecte negative la nivelul sanatatii:“Exista dovezi neindoielnice ca alimentatia nesanatoasa are efecte dezastruoase asupra sanatatii copiilor, afectand sansele dezvoltarii lor ca adulti, iar rolul publicitatii pentru raspandirea acestui tip de alimentatie este incontestabil”.
Politicile comunitare actuale nu sunt suficiente pentru combaterea ratelor in crestere ale obezitatii;institutiile europene au schitat o serie de reglementari in acest sens, insa ele nu au avut efect si trebuie inlocuite cu instrumente mult mai puternice, afirma eurodeputata. In strategia privind nutritia si obezitatea din 2007, CE a recunoscut influenta publicitatii la alimente asupra dietei, precum si vulnerabilitateacopiilor, si  a propus ca solutie auto-reglementarea companiilor in privinta promovarii alimentelor destinate copiilor. “Auto-reglementarea produce reguli slabe, inconsistente si aplicatedefectuos. Ea nu ii ajuta pe consumatori, ci serveste exclusiv intereselor celor care aduc pe piata alimente nesanatoase”, considera Daciana Sarbu.Aceasta citeaza inacest sens raportul recent lansat de International Association for the Study of Obesity, care  subliniaza ca, sub reglementarile actuale, industria alimentara continua sa promoveze produse nesanatoase in randul copiilor prin canale tot mai diversificate.
Eurodeputata invoca in apelul sau mai multe surse ce indica gravitatea fenomenului obezitatii in randul copiilor. Astfel, datele mai multor organizatii, printre care si International Obesity Taskforce,arata ca obezitatea reprezinta un risc urias la adresa sanatatii, ea capatand tot mai mult proportiile unei epidemii.
Daciana Sarbu activeaza in Comisia de Sanatate publica a Parlamentului European, precum si in Grupul de Lucru European privind Diabetul.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult