Dacian Cioloș/Delta Dunării: Orice strategie, dacă nu e acceptată la nivel local, va fi foarte greu de implementat

17

Portrait of Dacian Ciolos, Commissioner for Agriculture and Rural DevelopmentStrategia pentru următorii ani pentru Delta Dunării la care lucrează în prezent experți străini ar fi bine să integreze și așteptările localnicilor, pentru că orice strategie, dacă nu e acceptată la nivel local, va fi foarte greu să fie implementată, a declarat miercuri seară comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, citat de AGERPRES

„Pentru perioada 2014-2020 eu am propus încă din 2010 ca guvernul României să se gândească să pună bani din toate instrumentele financiare pe care le are la dispoziție — Fondul de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de pescuit, Fondul de dezvoltare rurală — să izoleze bani care să fie țintiți specific pentru Deltă pentru următorii șapte ani, în perioada 2014-2020. Există și finanțarea și există și cadrul juridic reglementat european pentru ca acest lucru să poată fi făcut”, a declarat Dacian Cioloș la finalul unei zile de manifestări dedicate Deltei Dunării de la Comisia Europeană, care a inclus proiecții de filme, o dezbatere privind perspectivele de dezvoltare durabilă a Deltei, o expoziție de afișe pe teme ecologice și de fotografie.

El a precizat că ideea de a pune separat banii pentru Delta Dunării înseamnă a avea o abordate integrată a problematicilor care trebuie rezolvate.

„Și infrastructura, și problema de sănătate, și problema de educație locală, și problemele de mediu care sunt legate și de activitățile economice, problemele legate de agricultură și de pescuit, deci toate lucrurile astea — investiții sau formare profesională pe aceste domenii — pot fi abordate integrat și ideea e că oamenii din Deltă pot să fie siguri că pe șapte ani au o anumită alocare bugetară, fără să meargă cu jalba în proțap de fiecare dată la București să ceară bani. Deci se poate face lucrul acesta și mă bucur să aflu că guvernul a decis până la urmă să aplice această posibilitate de instrument teritorial integrat de investiții și de abordare a utilizării fondurilor europene în regiune”, a adăugat comisarul european.

Înaltul oficial european a mai afirmat că guvernul român trebuie să formalizeze acum această posibilitate de a lua bani din diferite fonduri și de a-i rezerva pentru Deltă. „Am înțeles că decizia aceasta a fost luată pentru a se izola fonduri din Fondul de dezvoltare regională și Fondul social european. Eu cred că ar fi bine să se mai adauge fonduri și din Fondul de dezvoltare rurală, din Politica Agricolă Comună, și din Fondul de pescuit, pentru ca un anumit grup decizional, care poate să includă și reprezentanți ai autorităților centrale și mai ales ai autorităților locale, să poată să decidă în mod integrat cum folosesc aceste fonduri pentru infrastructură, pentru dezvoltarea turismului, pentru diferite măsuri de mediu, pentru sprijin financiar și pentru investiții, dar și social pentru cei care locuiesc încă în Deltă, investiții în sănătate, în educație”, a spus Cioloș.

Apoi, odată ce s-a luat decizia izolării unor fonduri pentru Deltă, trebuie lucrat la conținut, susține comisarul european. „Înțeleg că este acum în lucru o strategie pentru următorii ani pentru Deltă la care lucrează niște experți străini, cred că ar fi foarte util să fie integrate și așteptările localnicilor. Știu că sunt, mi-a spus guvernatorul Deltei, consultări cu și reprezentanții localnicilor, pentru mine acest lucru este foarte important. Pentru că orice strategie, dacă nu e acceptată la nivel local, va fi foarte greu să fie implementată”, a conchis Dacian Cioloș.

Citește și

Cmentariile sunt închise