Dacian Cioloș: Voi propune spre adoptare un regulament pentru o politică de promovare în sectorul agroalimentar

11

piatalegume

Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, va propune Comisiei Europene adoptarea unui regulament pentru promovarea produselor agroalimentare europene pe piețele externe.

În următoarele luni, voi propune Comisiei Europene, spre adoptare, un regulament pentru o politică de promovare în sectorul agroalimentar, prin care vrem să creăm un fond european care să finanțeze măsuri de promovare a produselor agroalimentare europene pe piețele externe. Pot să fie pachete de programe cu produse care să vină din mai multe țări. Știu că și România, Guvernul, are preocuparea de a stimula exportul de produse agroalimentare pe alte piețe decât cele din UE. Acest program de promovare va veni și în întâmpinarea acestei abordări din România și de aceea vă încurajez, mai ales industria alimentară, să vă gândiți și la parteneriate cu producători din alte state membre pentru a beneficia de o susținere europeană mai consistentă”, a declarat, joi, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, la o dezbatere privind problemele structurale ale agriculturii românești.

Acesta a precizat că, în perioada următoare, CE va lansa și acțiuni de promovare și informare a consumatorului pe piață europeană, mai ales în ceea ce privește însemnele de calitate a acestor produse de origine controlată, bio și tradiționale.

De asemenea, comisarul Dacian Cioloș a mai menționat o altă minireformă care va fi propusă CE în sectorul de legume și fructe, care va conține măsuri pentru organizarea producătorilor din sector.
Nu în ultimul rând, comisarul a menționat faptul că la începutul anului viitor, CE va veni cu o adaptare a regulamentului pe agricultura ecologică prin care va fi întărită partea de certificare și de control și prin care vrem “să evităm riscul de neîncredere a consumatorilor din piață”.”Vom veni și cu o minireformă în sectorul de legume și fructe în care ne propunem să venim cu măsuri prin care să facilităm organizarea producătorilor din acest sector, în statele membre cu un grad de organizare foarte scăzut, așa cu este și cazul României. Voi da detalii la momentul respectiv, dar vreau să ofer un semnal producătorilor din acest sector să se implice, la fel și ministerul, în dezbaterea pe care o să o organizăm pe acest subiect” , a adăugat Cioloș.

Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, este prezent în România, în zilele de 26 și 29 septembrie 2013, pentru a lua parte, la București, la o dezbatere privind Politica Agricolă Comună în perioada 2014—2020, și în Delta Dunării (est), la o masă rotundă unde vor fi abordate subiecte referitoare la dezvoltarea durabilă a acestei zone.

Potrivit unui comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România, comisarul participă, joi, la o dezbatere în care vor sunt atinse subiecte legate de problemele structurale ale agriculturii românești, respectiv asociere, comasarea terenurilor, cunoaștere, cercetare, precum și despre pașii de urmat pentru valorificarea prevederilor Politicii Agricole Comune în perioada 2014—2020. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise