Dacian Cioloș: Subvenţii de 50 de miliarde de euro pentru 2014-2020

14

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O serie de elemente care ţin cont şi de specificul României se regăsesc în noua Politică Agricolă Comună (PAC), a declarat, într-o conferinţă de presă, Dacian Cioloș, comisarul european pentru Agricultură.

Potrivit comisarului european, în noua PAC apar elemente în premieră, cum ar fi condiţionarea plăţilor de practicile agricole verzi, dar şi apariţia unei subvenţii complementare acordată tinerilor fermieri, în primii cinci ani de instalare.

„Un alt element (n.r. discutat în negocierile privind reforma PAC) a fost cel de înverzire a plăţilor directe, respectiv condiţionarea plăţilor de practicile agricole sustenabile (30% din total), iar această idee a fost acceptată. Pentru plăţile directe, am dat posibilitatea că statele membre să-şi menţină sistemul de plată directă la hectar până în 2020. Apar şi alte elemente: o plată fixă, simplificata, pentru fermele mici care se va acorda, iar agricultorii nu vor mai trebui să completeze în fiecare an cereri de plată. Plata va fi fixă şi aceeaşi în fiecare an. Apoi, subvenţia complementară pentru tinerii fermieri care se instalează, în primii cinci ani de instalare, care deţin suprafeţe cuprinse între 25 şi 90 de hectare. Subvenţia nu va depăşi 25%”, a spus oficialul european.

Cioloș a mai menţionat că România va avea posibilitatea să acorde o parte dintre subvenţiile directe, cuplate cu producţia, dar şi să majoreze subvenţia la hectar pentru agricultorii din zonele defavorizate.

Acesta a adăugat că, în urma negocierilor, a fost aplicată o corecţie bugetară pentru programul viticol din România, începând din 2014 şi până în 2020, acesta fiind de 47 milioane de euro pe an, faţă de cele 42 milioane anual din execuţia bugetară anterioară.

În 26 iunie, negociatorii Uniunii Europene (UE) au anunţat că au căzut de acord asupra unor modificări substanţiale ale Politicii Agricole Comune (PAC), fixând regulile care guvernează repartizarea unor subvenţii anuale în valoare de 50 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.
Potrivit reformei, multe din marile ferme europene, în special cele din Franţa, Spania şi Italia, vor pierde până la 30% din subvenţiile pe care le primesc în prezent pentru a permite o alocare mai echitabilă a subvenţiilor în cadrul UE. În plus, cotele Uniunii la producţia de zahăr vor lua sfârşit începând din luna octombrie 2017, consolidându-se, în acelaşi timp, organizarea sectorului, cu ajutorul unor contracte şi acorduri interprofesionale obligatorii.În prezent, circa 80% dintre plăti sunt alocate pentru 20% dintre cele mai mari exploataţii, întrucât mai multe state europene leagă încă suma alocărilor de nivelurile de producţie atinse la începutul anilor 2000, un mod de calcul care favorizează marile exploataţii intensive.

De asemenea, sistemul drepturilor de plantare din sectorul vitivinicol va fi înlocuit, începând din 2016, de un mecanism dinamic de gestionare a autorizaţiilor de plantare implicând mai mult organizaţiile profesionale, care va fi aplicabil până în 2030, cu o limită de plantare stabilită la 1% din vie pe an.
Agricultura rămâne principalul capitol de cheltuieli al UE cu aproximativ 38% din bugetul global, în pofida unei reduceri de 12% a anvelopei pentru următorii şapte ani (2014-2020) până la 373,2 miliarde de euro.

România este prima tara în care Dacian Cioloș a prezentat, vineri, rezultatele negocierilor intense, ce au durat aproape doi ani, între Comisia Europeană, Consiliul de Miniştri şi Parlamentul European.

Citește și

Cmentariile sunt închise