Dacian Cioloș: România își poate ocupa locul pe care îl merită în sistemul agricol și agroalimentar european

ciolos26martie

România își poate găsi în noua Politică Agricolă Comună (PAC) toate elementele de care are nevoie pentru a-și lua în considerare specificul agriculturii și pentru a-și ocupa locul pe care îl merită în sistemul agricol și agroalimentar european, a declarat, miercuri, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș.

“Chiar dacă INDAGRA este un simbol al recoltei, aș spune că în acest an vine într-un moment în care modalitatea de susținere a agriculturii, de stimulare a investițiilor cu fonduri europene, ne aduce în faza de semănat și de plantat noi scheme de de susținere, un nou PNDR, un nou sistem de susținere din plăți directe,care va reprezenta reforma PAC și care a fost principalul meu obiectiv. Cred că România își poate găsi în noua Politică Agricolă Comună toate elementele de care are nevoie pentru a-și lua în considerare specificul agriculturii și pentru a-și ocupa locul pe care îl merită în sistemul agricol și agroalimentar european fără a face referire la ceea ce pot face alte state membre și nu poate face România”, a spus Cioloș.

Acesta a precizat că noul sistem de plăți din PAC va permite României nu doar menținerea lor pe hectar până în 2020 așa cum au dorit agricultorii români, în plus existând posibilitatea de modulare a a plăților directe pentru o serie de categorii de ferme, în paralel cu plata la hectar.

Cioloș a precizat că până la sfârșitul mandatului intenționează să mai vină cu o politică de promovare a sectorului agroalimentar pe piața externă, inclusiv pentru sectorul agroalimentar românesc care are un potențial imens pe piața externă.

Vizitatorii târgului vor putea cumpăra semințe, bulbi de flori, îngrășăminte și vor putea vedea ultimele tehnologii și echipamente pentru irigații, utilaje agricole, sere și solarii, demonstrațiile și concursurile fiind nelipsite de la cel mai mare eveniment de agricultură.Ajuns la cea de a 18-a ediție, târgul INDAGRA va reuni peste 430 de companii din România, dar și din alte 20 de țări, ocupând o suprafață expozițională de peste 30.000 de metri pătrați. La ediția din acest an vor fi aduse și cele mai multe animale, în jur de 350 de capete.

În aceeași perioadă, venind în completarea tematicii târgului, la Romexpo vor mai avea loc alte manifestări expoziționale — Indagra Food (târg internațional pentru industria alimentară), All — Pack (expoziție internațională pentru ambalaje, materiale, mașini și echipamente specifice), Expo Drink & Wine (târg de vinuri, băuturi alcoolice și non-alcoolice), Autoteexpotehnica (expoziție internațională de componente auto) și Târgul de Produse Tradiționale, evenimente ce reunesc peste 250 de firme din țară și din străinătate.

Târgurile vor fi deschise de miercuri până sâmbătă, între orele 10,00 și 18,00, iar duminică între orele 10,00 și 16,00. Prețul unui bilet de acces este de 15 lei. (Sursa: AGERPRES)