24 ianuarie 2022 - 08:32

Dacian Cioloș, premierul desemnat de către președintele Klaus Iohannis

Premierul desemnat de către președintele Klaus Iohannis, Dacian Cioloș, este de profesie inginer agronom și om politic român cu recunoaștere internațională. Din 2010 și până în 2014, Cioloș a fost desemnat comisar pentru domeniul agriculturii în cadrul Comisiei Europene.

Născut la data de 27 iulie 1969, în Zalău, profilul de agronom al lui Dacian Cioloș începe să se contureze înca din copilărie. A absolvit în 1987 studiile medii ale liceului Agroindustrial din Șimleul Silvaniei, pe specializarea Horticultură și Viticultură. Continuă studiile la Cluj, la Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din acest oraș, unde obține în 1994 diploma de inginer horticol.

Dacian Cioloș aprofundează studiile în agronomie în Franța, la Rennes. Aici beneficiază de o bursă guvernamentală franceză și un master știintific în economia dezvoltării agricole la Ecole Nationale Superieure Agronomique, respectiv Universitatea din Montpellier.

În anul 2000, a devenit membru al Grupului din Bruges, organism european independent de analize și propuneri privind Politica Agricolă Comună și Uniunea Europeană.

După terminarea masteratului, Cioloș își face stagiul ca agroeconomist la Bruxelles, ocupându-se cu pregătirea Programului SAPARD de la birourile Comisiei Europene.

Începând din ianuarie 2005, activează în cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, mai întâi pe postul de consilier al Ministrului, reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European, apoi subsecretar de stat pentru Afaceri Europene.

În cele din urmă, Dacian Ciolos ocupa chiar funcția de Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale în perioada 11 octombrie 2007 – 22 decembrie 2008 în cabinetul condus de Premierul Emil Boc, fără să facă parte din vreun partid politic.

Apogeul carierei sale profesionale dedicate agriculturii îl atinge în ziua de 27.11.2009, atunci când președintele Comisiei Europene de la aceea dată, Jose Manuel Barroso, anunță lista comisarilor europeni. „Este cel mai competent candidat pe care l-am avut pentru Agricultură”, a declarat Jose Manuel Barroso.

Laudele au venit și dinspre Franța. Nicolas Sarkozy, pe atunci șeful de stat al Hexagonului, a salutat desemnarea românului Dacian Cioloș în funcția de comisar european al Agriculturii, considerând acest lucru „o victorie”, alături de numirea francezului Michel Barnier la conducerea Pieței interne și serviciilor financiare, relatează cotidianul Le Monde.

Nominalizarea lui Cioloș i-a infuriat însă pe britanici, care consideră că Dacian Ciolos va fi, de fapt, al doilea comisar al Franței. Chiar dacă este de origine română, noul comisar pentru agricultură, este un prieten al Franței, „țara sa de adopție”, scrie cotidianul regional Ouest France.

Totodată, un jurnalist britanic a comentat dur numirea lui Dacian Cioloș pe lista comisarilor europeni.„Un român nu poate avea acest post, are o miză financiară prea mare pentru a i se încredința agricultura unei țări unde corupția este încă prezentă”.

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso i-a luat apararea lui Dacian Ciolos în acest schimb de replici, răspunzand acestei chestiuni în conferința de presă care a anunțat componența noii sale echipe. „Este o insultă față de persoana și față de țara respectivă. Avem un principiu în Europa – principiul non-discriminarii. A spune că un candidat nu poate lua un anumit portofoliu pentru că vine dintr-o anumită țară este împotriva valorilor noastre și nu pot accepta asa ceva”.

În data de 9 februarie 2010, Parlamentul European dă votul de învestitură Comisiei Europene condusă de Jose Manuel Baroso, automat și lui Dacian Cioloș, care rămâne până la finele anului 2014 în funcția de comisar european pentru agricultură.

  1. *Programa Economica cat si deficitul se bazeaza pe debitorii creditati,ce-l reprezinta axa bugetara in constructia statala pe temeiul stabilitatii fiscale ,ce-l scaoate in evidenta indicatorul P.I.B.Colapsul Economic se rezuma la instrumentul garantiilor de STAT,(garantare,contragarantare),dar mai cu seama la investitii mici si mijlocii in Macroeconomie,ce-l scoate in evidenta indicatorul P.I.B.Succesul i afacerea propusa este plauzibil,numai daca puterea de cumparare in tara cu pricina,ae o politica de guvernare,bine determinata,fata de taxe,accize,impozitul pe venit(profit),sa de-a dovada de o rezonabilitate fata de puterea de cumparare.

Comments are closed.