Dacian Cioloș: PAC oferă instrumente pentru a sprijini producția de lapte în zonele de munte

11

SONY DSC

Politica Agricolă Comună (PAC) prevede instrumente și oferă statelor membre o marjă de manevră pentru a oferi sprijin specific în vederea menținerii producției de lapte în zonele caracterizate de constrângeri naturale specifice, inclusiv în zonele de munte, a afirmat comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloș, într-un răspuns oferit europarlamentarului Viorica Dăncilă, care a interpelat Comisia Europeană cu privire la măsurile pe care le are în vedere pentru a sprijini producătorii de lapte din zonele de munte.

În baza noilor dispoziții privind plățile directe, statele membre pot decide să aplice alte sisteme, cum ar fi plăți legate de constrângeri naturale, și sprijin cuplat facultativ, pentru a direcționa ajutorul către zonele defavorizate, se arată într-un comunicat de presă.

Noile norme, privind dezvoltarea rurală, permit statelor membre să elaboreze programe specifice pentru a aborda provocări specifice, inclusiv producția de lapte în zonele defavorizate. Intensitatea ajutorului pentru investițiile din agricultură în zonele cu constrângeri naturale poate fi majorată cu 20%, în comparație cu alte zone.

Producătorii de lapte din zonele montane pot primi o plată care să reflecte pierderile de venituri și costurile suplimentare pe care le presupune producerea laptelui în regiunile respective.

Europarlamentarul  Viorica Dăncilă a fost interesată și de protejarea acestor regiuni de munte, defavorizate și ultraperiferice, astfel încât să se poată evita renunțarea la creșterea animalelor și a producției de lapte.Noul regulament, privind calitatea, a introdus termenul de ‘produs montan’ ca mențiune de calitate facultativă. Totul pentru a oferi producătorilor din zonele de munte un instrument eficient pentru o mai bună comercializare a produselor lor și pentru a reduce riscurile de confuzie în rândul consumatorilor în ceea ce privește originea produselor.

Tendința unor producători de lapte din zonele de munte și regiunile ultraperiferice de a renunța la agricultură, datorită eliminării sistemului de cote pentru lapte, are efecte asupra întregii piețe europene a laptelui, iar producătorii din aceste zone sunt cel mai grav afectați, deoarece oportunitățile de creștere rezultate în urma liberalizării nu pot fi valorificate în aceste regiuni, avertizează Viorica Dăncilă.

Eurodeputata argumentează că agricultura practicată în aceste regiuni contribuie în mod semnificativ la conservarea și protejarea peisajului rural și a biodiversității, precum și la limitarea pericolelor naturale, constituind baza pentru o dezvoltare regională de succes, fără de care alte domenii economice, în special turismul, nu se pot dezvolta. În interpelarea sa, Dăncilă evidențiază și faptul că producțiile de lapte sunt mult mai mari în aceste regiuni decât în regiunile situate în locuri mai favorabile și reprezintă cea mai importantă ramură a producției agricole. ( Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise