Dacian Cioloş: Nu aş vrea ca agricultorii din România să se considere discriminaţi

Portrait of Dacian Ciolos, Commissioner for Agriculture and Rural Development

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a declarat la o întâlnire cu producătorii agricoli în satul Ţopa, comuna Albeşti, că nu ar dori ca agricultorii din România să se considere discriminaţi faţă de ceilalţi europeni în privinţa acordării plăţii directe pe suprafaţă, întrucât în alte state subvenţia este mult mai mică.

“Portugalia are subvenţii mai mici decât România în momentul de faţă, la politica agricolă comună. Ţările baltice, toate trei, au subvenţii mult mai mici decât în România, în Letonia este de 57 de euro la hectar. Nu aş vrea ca agricultorii din România să considere că sunt discriminaţi numai ei singuri faţă de toţi ceilalţi europeni. Diferenţele sunt mari şi în Uniunea Europeană. Între Franţa şi Olanda, olandezii iau peste 400 (euro – n.r.), iar francezii sub 300. Între un agricultor din Italia şi altul diferenţa poate să fie de 1 la 20. Ce vreau să spun prin asta: România nu s-a născut asuprită, nu a intrat în UE ca singura pedepsită. Sunt decalaje peste tot în UE şi încercăm să le corectăm pe rând. Noi împărţim în România banii altora”, a subliniat comisarul european.

Potrivit comisarului, în această perioadă a convins 27 de prim-miniştri că bugetul pe agricultură trebuie menţinut cel puţin atât, “pentru că trebuie să putem da un pic mai mult şi celor care au intrat în UE’, apoi a trebuit să-i convingă pe cei care contribuie, ‘care dau mai mult la UE decât primesc înapoi, că, în ciuda faptului că dau mai mult, şi din ce primesc înapoi le mai tai un pic””.

‘Olanda, Germania, Belgia, Italia, Danemarca şi aşa mai departe pierd bani din reforma pe care am propus-o eu acum. Eu trebuie să-i conving să accepte o reformă a Politicii Agricole Comune din care ei pierd bani. Din 2014 până în 2020 în Românie cresc, iar în celelalte ţări subvenţiile scad. Cu câţi bani are România, cu cele 20 de miliarde de euro – care sigur dacă România îi foloseşte corect vin în agricultura României – cred că în câţiva ani agricultorii din România pot ajunge să concureze pe multe domenii cu agricultori din alte ţări. Aş vrea să nu trăiţi cu sentimentul că românul este asuprit de cei din Uniunea Europeană’, a accentuat Dacian Cioloş. (Sursa: AGERPRES)