Dacian Cioloș: Avem nevoie de Camere Agricole și cooperative!

Agricultura românească are nevoie de organizare pe plan profesional și economic, este de părere fostul premier al României, Dacian Cioloș. Invitat în ediția de joi a emisiunii ”Agricultura la Raport”, europarlamentarul a subliniat importanța creării unor structuri organizaționale la nivelul țării noastre, precum Camerele agricole sau cooperativele, pentru ca fermierii români să poată beneficia la maximum de sprijinul venit de la Uniunea Europeană.

”Înainte de a vorbi despre cum poate Uniunea Europeană să sprijine o relansare a agriculturii, aș vrea să spun că un astfel de sprijin poate să fie eficient doar în măsura în care, la nivel național, există o conlucrare foarte coerentă între ce face statul, administrația public, Guvernul și ce fac fermierii organizați – și insist pe cuvântul organizați. Modelul de susținere European este adaptat pentru o agricultură organizată. Cel mai bine beneficiază de sprijinul European statele membre care au fermierii organizați: Spania, Franța, Germania, Italia, Olanda, chiar și Polonia și Ungaria în ultima vreme. Acesta este un prim element de bază. În România trebuie făcute eforturi pentru ca agricultorii să fie stimulați să se organizeze și profesional și economic.

Din punct de vedere a organizării intereselor profesionale, eu cred că cea mai bună soluție ar fi Camerele Agricole, care să pună laolaltă toate asociațiile și ligile naționale, iar din punct de vedere al organizării economice, sunt grupuri de producători și tot ce înseamnă forme de asociere, care ar trebui clar susținute inclusiv prin facilități fiscal. Odată agricultura bine organizată, se poate stabili un parteneriat cu administrația publică, cu statul, indiferent de cine e la Guvernare. Se poate face un plan și să existe o viziune pe termen mediu și lung.

În aceste condiții putem începe să vorbim despre cum politicile europene, finanțările și piața europeană pot să sprijine o dezvoltare a agriculturii României. Eu cred că partea pozitivă a acestei crize ar putea să fie un stimul pentru consumatori să se apropie mai mult de sursa producției alimentare. (…) Eu cred că o concluzie pe care o vom trage cu toții la nivel European este că, dincolo de politica de export a produselor agroalimentare europene, care trebuie să rămână o prioritate, producția locală va lua un avânt pe care nu l-am cunoscut în trecut. (…) România poate să-și regândească modelul agroalimentar care să se bazeze atât pe export, dar nu pe export de materie primă, cât și pe o consolidare a sistemului local, a circuitelor scurte, pentru ca fermierii de dimensiuni mici și mijlocii să poată să fie competitivi”, a subliniat Dacian Cioloș în exclusivitate pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Sigur, numai ca atunci trebuie desfiintate firectiile agricole cu toti puturosi de acolo dati afara, sa fie in paralel deja inseamna mai multi puturosi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole