DACA AVEM INTR-ADEVAR O NOUA PRODUCTIE AGRICOLA RECORD, LA REZULTATE NU A CONTRIBUIT SI BIHORUL

În iarnă, când seminţele trebuiau protejate de zăpadă, nu a nins, în primăvară, când să crească plantele, nu a plouat, iar în vară, când să dea spicul în copt, au început furtunile. Nu-i de mirare că fermierii bihoreni se plâng de cele mai mici recolte din ultimii trei ani.

“În funcţie de zonă, producţiile vor fi cu circa 20% mai mici. Vremea a luat-o razna! A fost secetă când plantele aveau nevoie de apă şi a plouat când le trebuia căldură. Acum, de două săptămâni, ne confruntăm cu temperaturi de 35 de grade”, spune fermierul Dan Corbuţ, patronul Agroind Cauaceu.

“Nu avem datele”

La două săptămâni de la încheierea campaniei de recoltare, producţiile înregistrate la nivelul judeţului Bihor sunt încă necunoscute. Conducerea Direcţiei Agricole nu a făcut publică nicio informaţie cu privire la recoltele de grâu, orz, orzoaică şi rapiţă din 2018. Ameninţat cu demiterea de către ministrul Petre Daea, pentru “vina” de a fi mediatizat Ordinul care recomanda incendierea recoltelor atinse de mistreţi, directorul Nicolae Hodişan spune că toate informaţiile legate de recolte au fost centralizate la Bucureşti. Şi acolo au rămas.

“Nu am primit încă datele oficiale cu privire la recolta din anul acesta. Când vom avea cifrele de la Ministerul Agriculturii vom organiza conferinţă de presă”, spune directorul. Ministerul nu se grăbeşte, însă, să comunice în teritoriu nivelul recoltei din 2018. Pentru că nu este o veste bună. (citeste mai mult…)