Curtea de Conturi Europeană: Sistemul aferent dezvoltării rurale din România este ineficace

IM00Sistemul de supraveghere și control în ceea ce privește programul de dezvoltare rurală din România este ineficace, potrivit raportului anual al Curții de Conturi Europene referitor la execuția bugetului UE privind exercițiul financiar 2012, publicat marți.

În același timp, documentul citat arată că sistemele din alte cinci țări verificate — Bulgaria, Germania, Franța, Polonia și Suedia — sunt parțial eficace.

În raportul anual referitor la execuția bugetului UE privind exercițiul financiar 2012 indicele de eroare estimat de Curte pentru ansamblul cheltuielilor de la bugetul UE a fost în creștere la 4,8% în 2012 față de 3,9 % în 2011, înregistrându-se majorări ale acestui indice de eroare pentru aproape fiecare dintre diferitele domenii de cheltuieli.

Potrivit auditorilor, dezvoltarea rurală a fost domeniul cu cel mai mare grad de erori, 7,9% din cheltuieli fiind afectate de erori, urmată de politica regională, energie și transporturi cu un grad de erori de 6,8%.

România se numără printre cele 14 state în care au fost verificate 160 de operațiuni din cadrul programului pentru dezvoltare rurală. Raportul Curții de Conturi Europene amintește că, în cazul unui program operațional din cadrul FEDER (Fondul european de dezvoltare regională — n.r.) în România, Comisia a identificat, între 2010 și 2012, o serie de deficiențe grave în sistemele de gestiune și de control în general, precum și la nivelul achizițiilor publice. După întreruperea plăților, Comisia a convenit cu autoritățile române să se aplice corecții individuale la nivelul proiectelor. Acest lucru a avut consecințe asupra rambursării efectuate de Comisie către România în decembrie 2012.

Pe de altă parte, Curtea de Conturi Europeană a constatat și cazuri de încălcare a normelor în materie de achiziții publice în România, Spania, Franța, Lituania, Poloni și Slovenia. ‘În România, beneficiarul (o municipalitate rurală) a solicitat sprijin pentru un proiect de investiții care includea o rețea de alimentare cu apă potabilă, un sistem de canalizare, modernizarea drumurilor locale și o clădire destinată comunității. Șapte ofertanți au depus oferte, iar cinci dintre acestea au fost respinse de beneficiar întrucât nu îndeplineau cerințele. Curtea a constatat că ofertantul câștigător nu îndeplinea două cerințe stabilite în cadrul procedurii și că, în plus, alte oferte fuseseră excluse tocmai pentru că nu îndeplineau aceste cerințe. Din cauza neconformității cu documentația de atribuire și a nerespectării principiului tratamentului egal, aspecte care au influențat rezultatul procedurii de achiziții, cheltuielile în cauză sunt neeligibile’, se arată în observațiile Curții.

În raportul său, Curtea de Conturi Europeană adresează un apel în vederea reconceperii normelor care se aplică cheltuirii fondurilor UE și recomandă simplificarea cadrului legislativ. ( Sursa: AGERPRES)

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult