6 decembrie 2021 - 17:29

Cum va fi vremea în prima jumătate a lunii octombrie

Temperaturile o vor lua serios la vale, iar zilele cu cer senin vor exista doar în amintirile noastre.

trees-990724_1280

Administrația Națională de Meteorologie a făcut publică o estimare a valorilor de temperatură și precipitații pentru perioada 3-16 octombrie. Veștile sunt foarte bune pentru agricultori. Se anunță ploi, ceea ce va face ca deficitul de apă din sol să se reducă.

În zona montană, vremea se va răci brusc și semnificativ, astfel că în intervalul 5-11 octombrie valorile termice vor deveni negative pe timpul nopților, iar ziua vor fi în medie de 2-6 grade. Apoi este estimată o creștere usoară și treptată a temperaturilor, ce vor deveni apropiate de cele normale la mijlocul lunii octombrie, cele nocturne devenind, în medie, pozitive. Pe parcursul primei săptămani, precipitațiile vor fi pe spații extinse și local în cantităţi mai importante. La început va ploua, dar începând din noaptea de 4 spre 5 octombrie ploile se vor transforma în lapovită și ninsoare. Pentru cea de-a doua săptămână de prognoză, estimările arată o probabilitate de precipitații mai redusă.

BANAT. Pe parcursul primei săptămâni, valorile termice vor marca o scădere semnificativă, astfel că vremea va deveni rece pentru această perioadă din an, cu medii ale maximelor de 13-16 grade și ale minimelor de 6-9 grade și chiar deosebit de rece în intervalul 5-6 octombrie, când temperaturile vor fi, în medie regională, de 9-12 grade la amiază și 3-5 grade dimineaţa. În cea de-a doua săptămână se estimează o încălzire uşoară și treptată a vremii, ce se va resimţi în special la valorile diurne ce vor crește de la medii de 14-16 grade spre 20 de grade în jurul datei de 15 octombrie, când vor deveni apropiate de normele climatologice specifice mijlocului de octombrie. Prima săptămană a intervalului de referinţă va aduce și ploi frecvențe, moderate sau local chiar mai însemnate cantitativ, urmând ca apoi probabilitatea de ploaie să fie mai redusă.

CRIȘANA. Pe parcursul primei săptămani, răcirea vremii va fi semnificativă, astfel că valorile de temperatură se vor situa, în special în perioada 5-6 octombrie, cu mult sub cele normale în această perioadă din an; mediile maximelor vor fi de 9-12 grade și ale minimelor de 2-6 grade. În cea de-a doua săptămană se estimează o creștere uşoară și treptată a valorilor termice, cu precădere a celor diurne ce vor urca de la 14-15 grade în jurul datei de 10 octombrie spre 19-20 de grade la sfârșitul intervalului de prognoză, atunci când se vor situa în jurul celor climatologic specifice mijlocului de octombrie. Prima săptămână a intervalului de referinţă va fi caracterizată de o vreme cu ploi pe arii extinse și local în cantităţi mai importante, urmând ca apoi probabilitatea de ploaie să fie mai redusă.

TRANSILVANIA. În prima săptămană, valorile termice vor marca o scădere semnificativă, astfel că vremea va deveni rece pentru această perioadă din an, cu medii ale maximelor de 11-15 grade și ale minimelor de 3-7 grade și chiar deosebit de rece în intervalul 5-6 octombrie, când temperaturile vor fi, în medie regională, de 8-10 grade la amiază și 0-3 grade dimineaţa. În cea de-a doua săptămână se estimează o încălzire uşoară și treptată a vremii, ce se va resimţi în special la valorile diurne ce vor crește de la medii de 13-15 grade spre 18 grade în jurul datei de 15 octombrie, devenind apropiate de normele climatologice specifice mijlocului de octombrie. Prima săptămână a intervalului de referinţă va aduce și ploi frecvențe, în general moderate cantitativ, urmând ca apoi probabilitatea de ploaie să fie mai redusă.

MARAMUREȘ. Pe parcursul primei săptămani, răcirea vremii va fi semnificativă, astfel că valorile de temperatură se vor situa, în special în perioada 5-6 octombrie, cu mult sub cele normale în această perioadă din an; mediile maximelor vor fi de 8-13 grade și ale minimelor de 2-6 grade. În cea de-a doua săptămână se estimează o creștere uşoară și treptată a valorilor termice, cu precădere a celor diurne ce vor urca de la 13-14 grade în jurul datei de 10 octombrie spre 16-18 grade la sfârșitul intervalului de prognoză, atunci când vor deveni apropiate de cele climatologic specifice mijlocului de octombrie. Prima săptămână a intervalului de referintă va fi caracterizată de o vreme cu ploi pe arii extinse și local în cantităţi mai importante, urmând ca apoi probabilitatea de ploaie să fie mai redusă.

MOLDOVA. Începând din data de 4 octombrie, vremea se va răci apreciabil, astfel că valorile de temperatură vor deveni în perioada 5-6 octombrie mult mai coborâte decât cele normale în prima decadă a lunii octombrie; mediile maximelor vor fi de 10-16 grade și ale minimelor de 4-8 grade. În cea de-a doua săptămână se estimează o creștere uşoară și treptată a valorilor termice, cu precădere a celor diurne, ce vor urca spre 16-18 grade la sfârșitul intervalului de prognoză, atunci când vor deveni apropiate de cele climatologic specifice mijlocului de octombrie. Prima săptămână a intervalului de referinţă va fi caracterizată de intervale cu ploi frecvente ce pot fi local mai importante cantitativ, urmând ca apoi probabilitatea de ploaie să fie mai redusă.

DOBROGEA. În perioada 5 -7 octombrie, vremea va deveni răcoroasă, cu temperaturi maxime de 14-16 grade și minime de 7-10 grade, mediat pe regiune. În celelalte zile ale intervalului de referinţă sunt de așteptat valori termice apropiate de cele nomale în prima jumătatea a lunii octombrie, respectiv 17-20 de grade ziua și 8-12 grade noaptea. Ploi mai frecvențe, moderate cantitativ, vor fi în intervalele 4-5 și 7-8 octombrie, în restul timpului fiind posibil să plouă în general slab și pe areale mai restrânse.

MUNTENIA. O răcire semnificativă și bruscă a vremii se va produce la mijlocul primei săptămâni de prognoză, astfel că temperaturile mediate pe regiune vor scădea de la 20-21 de grade la 14-16 grade, în privință celor maxime și de la 12-13 grade spre 4-5 grade, la cele minime. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni se estimează o încălzire uşoară și treptată a vremii ce se va resimți preponderent la valorile diurne, ce vor ajunge spre 18-20 de grade, temperaturi apropiate de mediile climatologic specifice pentru mijlocul lunii octombrie. Va ploua local și în general slab în intervalul 4-5 octombrie, iar în perioada 7-8 octombrie sunt estimate ploi mai frecvente și mai însemnate cantitativ. Pentru celelalte zile ale perioadei de referinţă probabilitatea de ploaie va fi mai redusă.

OLTENIA. O răcire semnificativă și bruscă a vremii se va produce la mijlocul primei săptămâni de prognoză, astfel că temperaturile mediate pe regiune vor scădea de la 20…21 de grade la 13…16 grade, în privința celor maxime și de la 11-12 grade spre 3-6 grade, la cele minime. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni se estimează o încălzire uşoară și treptată a vremii ce se va resimți preponderent la valorile diurne, ce vor ajunge la 18-20 de grade, temperaturi apropiate de mediile climatologic specifice pentru mijlocul lunii octombrie. Va ploua pe arii restrânse și în general slab în primele zile ale intervalului de prognoză, urmând ca ploi mai frecvente și mai importante cantitativ să fie în zilele de 7 și 8 octombrie. În cea de-a doua săptămână, probabilitatea de ploaie va fi mai redusă.