28 octombrie 2021 - 19:49

Cum trebuie să arate o cooperativă – sfaturi pentru toți micii fermieri din România

Pe lângă problemele din agricultura românească pe care le prezentăm zi de zi, aici la AGRO TV ne place să scoatem în evidență și soluțiile, acele modele de succes care ne arată să se poate și în România. Un astfel de model este reprezentat de cooperativa agricolă “Unirea Gospodarilor”, înființată de Dan Ivașcu. În urmă cu 7 ani, acesta a renunțat la jobul său dintr-o multinațională pentru a se dedica agriculturii și și-a transformat gospodăria părintească într-o afacere de succes.

”Succesul apare dacă răspunzi la nevoile pe care le au oamenii. Am identificat nevoile pe care le au micii producători, și noi pune mare accent pe gospodăria țărănească, dar am identificat și nevoile pe care le au consumatorii români. Ei au nevoie de produse românești, sănătoase, făcute în gospodăriile țărănești. Am identificat toate aceste nevoi și am înființat o cooperativă”, ne-a explicat fermierul în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Practic, cooperativa răspunde la problema cea mai arzătoare a micului fermier – desfacerea. Aceasta cumpără materia primă de la micul gospodar, pe care mai apoi o transformă în produs finit și o comercializează, totul în condiții legale.

”Gospodarul care, în momentul de față, nu are piață de desfacere pentru produsele pe care le face în gospodăria proprie, are cui le vinde. Cooperativa este clientul acestui gospodar pe toate categoriile de produse. Noi am înființat această cooperativă pe un format mixt, adică avem componente vegetale și zootehnice, și suntem clientul membrilor noștri cooperatori pe toate aceste produse. Materiile prime pe care le cumpărăm de la membri cooperatori le transformăm în produs finit și ducem pe piața românească produse de cea mai bună calitate.

Pe relația cu Guvernul României, noi încărcăm cu taxe și impozite toate produsele pe care le punem pe piață. Cumpărăm materia primă de la gospodarii noștri fără ca ei să fie autorizați pe persoană juridică, deci gospodăria țărănească nu va mai plăti taxe și impozite. În schimb va plăti cooperativa, pentru că toate produsele pe care le punem pe piață sunt fiscalizate și plătim inclusiv TVA. În egală măsură, avem o relație excelentă cu ANSVSA și DSV, avem supraveghere sanitară veterinară, avem autorizații pentru fiecare activitate în parte”, a mai precizat Dan Ivașcu.

Fermierul ne-a explicat, pe scurt, structura pe care funcționează această cooperativă, un model de bună practică pe care îl pot urma micii fermieri din toate zonele țării

”La baza cooperativei avem furnizorii de materii prime, adică gospodăriile țărănești. La mijloc avem centrele de prelucrare, cele care transformă materia primă în produs finit. Produsul finit ajunge în depozitul frigorific al cooperativei, după care prin băcănii, magazine proprii și platforma online, ducem produsele către consumatorul final. O astfel de structură permite să avem siguranță pe toate domeniile de activitate, pe întregul lanț, asigurând produse de cea mai bună calitate”, a mai adăugat Dan Ivașcu.