După mai multe informații false care au circulat în spațiul public privind plata medicilor veterinari din mediul rural, președintele Colegiului Medicilor Veterinari din România (CMVRO), Viorel Andronie, explică în detaliu procedura de plată a acestora. Potrivit acestuia, speculațiile cum că statul plătește medicii veterinari concesionari cu până la 10.000 de euro/lună sunt total nefondate.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, președintele CMVRO a detaliat sumele pe care le primesc medicii veterinari și acțiunile pentru care se plătesc aceste sume.
”Este adevărat și dureros, în același timp, că în ultima perioadă, în spațiul public, la diferite întâlniri și mitinguri organizate legal sau nelegal, au apărut aceste afirmații care nu au nici un pic de adevăr, cu excepția sumei care se vehicula, de 10.000 de lei. Dar haideți să lămurim lucrurile, ca toată lumea să înțeleagă care este sistemul prin care se realizează activitatea medicilor veterinari în această țară.
Avem în sistemul veterinar două categorii de medici: medici veterinari care sunt angajați ai statului, deci care fac parte din sistemul public, iar acolo sunt două categorii – contractuali și funcționari publici. Normal că ambele categorii de medici veterinari care lucrează pentru statul român sunt retribuți conform legii salarizării. Au o fișă a postului, au niște atribuții, niște competențe pentru care statul român îi plătește.
În același timp, statul, pentru a realiza anumite activități și acțiuni, a contractat cabinetele veterinare din mediul rural cu anumite activități prin care statul român trebuie să demonstreze anumite garanții că animalele nu suferă de anumite boli. Pentru acest lucru s-au încheiat contracte prin licitații publice. Pentru aceste activități, medicii veterinari primesc un tarif stabilit printr-o Hotărâre de Guvern.
Pe lângă aceste sume pe care colegii le primesc în urma prestării serviciilor respective, printr-o altă lege s-a stabilit ca fiecare cabinet care are un contract, pentru fiecare contract primește lunar 10.000 de lei. Această sumă este plătită din bugetul statului român, prin DSVSA-urile care au contracte cu medicii respectivi. Această sumă nu crește, cum se afirmă, ajungând la 10.000 de euro pe lună, ci dimpotrivă, ea scade de foarte multe ori. De ce scade? Pentru că în lege există 8 condiții pe care trebuie să le îndeplinească cabinetul medicului veterinar, astfel încât să primească suma integrală. Dacă nu le îndeplinește, pentru fiecare acțiune în parte se penalizează procentual.
Această sumă nu este o subvenție de la statul român, ci este o sumă care se acordă pentru anumite activități cu un singur scop: de a asigura o stabilitate a serviciilor veterinare în mediul rural. Acesta a fost principalul scop al legii”, a explicat Dr. Viorel Andronie, pentru AGRO TV.