Cum și-a mărit un fermier producția de porumb cu 2 tone/hectar

Fiecare fermier care vrea să obțină producții mari încearcă să implementeze tehnologii cât mai eficiente și performante, însă nimic nu se poate face în lipsa apei. Acest element vital este cel mai important în agricultură, iar în lipsa lui, performanța din sectorul vegetal este imposibilă.

Acest lucru l-a demonstrat cel mai bine Alexander Degianski, fermier din județul Timiș, care ne-a arătat ce diferență pot face câțiva litri de apă administrată la momentul potrivit în cultura de porumb.

Anul trecut, acesta și-a dublat producția de porumb, de la 2,8 tone/hectar la peste 5 tone/hectar, cu doar 40 de litri de apă pe metru pătrat. Anul acesta, situația este una relativ similară.

”Anul acesta, în zona noastră am avut peste 350 l/m² de la semănat până în zi de azi fapt pentru care mulțumim Cerului pentru cadou! Totuși, în perioada lunii iulie am avut o fereastră de vreo 25 de zile fără precipitații semnificative, fapt pentru care am irigat,în zonele posibile , în două ape, în total 75l/m². Diferența între irigat și neirigat e dată de doua rânduri de boabe”, a precizat Alexander Degianski.

Deși diferența poate să nu pară una mare la prima vedere, fermierul a arătat prin calcule că producția estimată a crescut cu aproape 2 tone/hectar.

”MMB hibrid P9889- 400gr(specificații producător); 40 de boabe pe rând; 2 rânduri suplimentare => 80 de boabe în plus pe știulete; 62000 de plante densitate. Făcând regula de trei simplă, rezultă că, din punct de vedere teoretic. avem un spor de producție de 1.984 kg/ha dat doar din cele două rânduri de boabe suplimentare”, a explicat Alexander Degianski.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole