Cum se poate obține punctajul maxim pentru fondurile europene acordate tinerilor fermieri

22

tanar_fermierFondurile europene pentru tinerii fermieri sunt un real sprijin pentru cei aflați la început de drum în agricultură, cei care au ferme mici sau mijlocii. Astfel, se pot accesa cel mult 50.000 de euro, iar banii sunt nerambursabili, cu condiția să fie cheltuiți conform planului de afaceri depus odată cu proiectul.

.Nivelul de calificare în domeniul agricol: studiile agricole vă aduc 25 sau 20 de puncte în plus. O schimbare importantă față de vechiul Ghid, unde nu se ”recompensau” diplomele de facultatea sau cele de absolvire a unui liceu agricol. Acum, tinerii fermieri care au și studii superioare pe agricultură primesc în plus 25 de puncte, în timp ce aceia care au liceul agricol, iau 20 de puncte. Rămân eligibile și proiectele celor care nu au studii în agricultură, dar au finalizat cursuri în domeniu, dar pentru care proiectul lor primește în plus doar 10 puncte.

2.Tipul sectorului: primesc 30 de puncte doar afacerile cu legume sau cele de creșterea a bovinelor, inclusiv a bubalinelor.
Conform Ghidului pentru Instalarea tinerilor fermieri, punctajul maxim la principiul sectorului prioritar vizează mai ales legumicultura la sectorul vegetal și bovinele în zootehnie. Astfel, pentru aceste două activități se dă maximul de 30 de puncte. Un pic mai puțin, adică 25 de puncte iau apicultorii și cei care înființează pepiniere de pomi fructiferi sau viță de vie, exceptând culturile ce au legătură cu legumicultura. Cei care depun proiecte pe pomicultură (fără pepinieră) sau pentru ferme de oi sau de capre primesc în plus 20 de puncte.

3. Comasarea terenurilor: cei care preiau integral minim trei exploatații agricole iau maximul de 15 de puncte. La două ferme comasate, punctajul este de 10, iar proiectele care preiau o altă exploatație sunt recompensate cu 5 puncte suplimentare. (Integral pe agrointel.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise