7 decembrie 2021 - 17:27

Cum se fac tăierile de fructificare necesare la afin și zmeur

 

Tăierile de fructificare la afin și zmeur se fac  primăvara devreme prin îndepărtarea tulpinilor afectate de boli, dăunători sau degerături,pentru ca în final să rămână exact atâtea tulpini câte sunt necesare pentru o producție cât mai bogată.

Tăierile la zmeur

În ceea ce priveşte sistemul de conducere, zmeurul poate fi găsit în cultură pe araci în plantaţiile cu suprafeţe mici.

După plantare, drajonii muşuroiţi se scurtează la nivelul muşuroiului.
În primăvara anului al doilea, la fiecare plantă se reţin 2-3 tulpini ale căror vârfuri se scurtează cu 15-20 cm. Vârfurile sunt adesea afectate de ger, iar mugurii slab dezvoltaţi.
Ca urmare a tăierilor severe se vor forma mulţi drajoni din care se vor alege 6-7 tulpini care vor forma tufa.

În anul al treilea se scurtează vârfurile la diferite înălţimi în funcţie de sistemul de conducere, iar dacă sunt uscate, până la partea sănătoasă. După recoltare se elimină tulpinile de doi ani şi se aleg alte 8-12 tulpini de un an pentru fiecare tufă sau 20 de tulpini la metru liniar pentru gardurile fructifere.

În fiecare an se elimină de la bază tulpinile de 2 ani care au fructificat.
Se suprimă de la bază tulpinile noi cu înălţimi sub 1 m care sunt slab productive.

Se scurtează cu 10-20 cm vârfurile tulpinilor reţinute pentru producţie. În grădinile familiale înălţimea tulpinilor poate fi de la 0,4 m până la 1,2 m. Cu cât tulpinile sunt mai scurte, cu atât coacerea fructelor este mai târzie şi producţia este mai mică, dar se poate practica pentru a obţine eşalonarea coacerii fructelor.

Tăieri la afin

Afinul ramifică bine şi are tendinţa de a îndesi tufa. Ramificaţiile slabe, cele prea dese sau cele care cresc spre interiorul tufei se elimină prin tăiere.

La afin nu se fac scurtări ale ramurilor anuale, deoarece mugurii de rod sunt amplasaţi spre vârful lor. Ramurile în vârstă de 5-6 ani se elimină prin tăiere de la bază pentru a fi înlocuite cu altele tinere de un an.

Coacăzul negru rodeşte pe ramuri de un an. Prin tăierile de fructificare se va asigura creşterea de lăstari anuali.

Plantele formate cu suficiente ramuri în tufă (16-20 buc.) au nevoie în continuare de înlocuirea treptată a ramurilor îmbătrânite cu altele tinere crescute de la baza tufei.
În cazul când pornesc puţini lăstari de la nivelul solului se aplică tăieri care lasă cepi în locul ramurilor eliminate.

În fiecare primăvară, se elimină devreme prin tăiere ramurile rupte, bolnave şi cele de vigoare slabă, pentru ca în interiorul tufei să pătrundă mai multă lumină. (integral aici)