5 august 2021 - 08:25

Cum scapam de melcii din gradina? Metode simple si eficiente

Melcul cu cochilie și cei fără cochilie, numiți și Limax, sunt dăunători pentru culturile agricole și se întâlnesc de obicei în regiunile umede ale țării. În număr prea mare, aceștia pot face ravagii într-o grădină. Ei se hrănesc cu plante cu o textură moale, precum frunzele de salată, flori, fructe sau răsaduri și pot provoca daune rădăcinilor, tuberculilor și bulbilor. Vremea ploioasă contribuie la reproducerea abundentă, deoarece melcii își depun mai ușor ouăle într-un sol umed, crăpat și moale.

Ma jos vă prezentăm câteva metode simple și eficiente pentru combaterea melcilor din grădină și din culturile agricole, prezentate de pestre.ro.

Capcane cu bere

Melcii pot fi atrasi cu capcane ce contin cantitati mici de bere, care sa fie amplasate in locuri strategice. Acestia sunt atrasi de aroma maltului si a hameiului  si cad in aceste capcane cu bere, unde se ineaca. Capcanele trebuie zilnic golite si umplute la loc. De exemplu, amplasarea in sol de pahare sau borcane ¼ cu bere, marginea acestora fiind cu 1 cm deasupra solului, mirosul de bere atragand limacsii.

Sulfatul de fier

Sulfatul de fier ii ucide prin contactul cu solutia. Se amestecă doua lingurite de sulfat de fier cu doua litri de apa si se pulverizeza pe plante. Pot fi inlaturati mecanic, prin aplicarea cenusei de lemn si funingine, cu  sare, ori pot fi mancati de o specie de rate. Un efect similar il are varul hidratat care ucide melcii rapid in special pe vreme uscata pe plante.

Ceai de pir

Din pir tarator se poate face un ceai care distruge melci, prin macerarea in apa calda timp de 24 de ore. Solutia obtinuta se pulverizeaza pe pamant in jurul plantelor, nu se da pe plante .

Plante folositoare

Melci ocolesc plantele de ghimbir, usturoi, arpagic, cicoare, andiva, varză rosie, mentă, salvie, floarea-soarelui, chimen, asmatui, condurasi si altele. Intercalate intre plantele vulnerabile, tin melcii la distanta.

Felii de castravete

Taiati cateva  felii de castravete puneti  intr-o farfurie de tabla din aluminiu acestea  emana un miros neplacut pentru melcii care vor parăsi zona din apropiere. In jurul culturii se adună mii, zeci de mii, care invadează cultura în fiecare seară și după fiecare ploaie, facand să dispara orice fir de planta, daca omul nu este prezent permanent langă cultura.

Fasii de plastic negru

Fasii de plastic negru, se fixeaza pe suprafata solului, cu ajutorul unor tarusi subtiri, fasiile late de plastic negru. Se pot folosi chiar saci menajeri! In zilele insorite de vara, plasticul se incinge atat de tare incat daca un limax imprudent trece peste aceste fasii va ramane pe ele, ars.

ALTE MASURI

Mai jos sunt prezentate și alte măsuri de combatere a melcilor sau a limaxului din grădină și din culturile agricole, menționate de gazetadeagricultura.info.

MASURI AGROFITOTEHNICE:

  • efectuarea de araturi adanci de toamna pentru scoaterea la suprafata solului a oualor;
  • respectarea tehnologiilor de cultura (densitatea prea mare de plante pe unitatea de suprafata creeaza conditii favorabile pentru dezvoltarea limacsilor);
  • prelucrarea repetata a solului si administrarea de ingrasaminte minerale complexe pentru a grabi maturizarea plantelor;
  • infiintarea de benzi cu plante capcana de galbenele (Calendula officinalis) si adunarea melcilor de pe aceasta planta seara tarziu.

METODE FIZICE:

  • adunarea melcilor seara si dimineata;
  • prafuirea cu pulberi de diatomee a unei zone de 2-3 cm in jurul plantelor atacate, conduce la moartea prin iritare si deshidratare;
  • folosirea in jurul plantelor vulnerabile la atacul de limacsi a barierelor formate din coji de oua zdrobite, cenusa de lemn, rumegus, care sunt eficiente doar atat timp cat sunt uscate;
  • instalarea de capcane cu felii de cartof, mere, frunze de salata care atrag melcii ce vor fi adunati manual si distrusi;

De asemenea, melcul si limaxul pot fi combatuti prin metode chimice. Facand parte din specia molustelor, una dintre metodele cele mai eficiente de combatere a melcilor o reprezinta utilizarea unor moluscocide, adica pesticide special create pentru distrugerea melcilor si a gasteropodelor.