Cum să realizăm producții mari în livezile pe rod

17

livada_mereA început depunerea de dosare pentru accesarea de fonduri europene și pentru pomicultură. Suntem în faza când trebuie ales tipul de livadă în care se face investiţia. 

Institutul pentru Pomicultură de la Mărăcineni, face câteva recomandări  pentru cele mai importante specii.Iată care sunt acestea:

Una dintre cele mai importante este că: producții mari și constante la nivel de potențial biologic al soiurilor plantate se obțin dacă vom aplica în modul cel mai serios o tehnologie intensivă de producție care trebuie să țină cont de dotările și sistemele tehnologice aplicate de pomicultorii din vestul Europei.

Aceştia știu să aleagă portaltoiul, soiurile valoroase pe care le schimbă o dată la 20 de ani după cerințele pieței; aplică cele mai eficiente și economice tratamente fitoeficiente împotriva bolilor și dăunătorilor, dar care să protejeze flora entomofilă; aplică un complex de îngrășăminte în funcție de fenofaze; realizează plantații numai dacă au suficientă apă; pentru economia de apă amenajează sisteme de irigat folosind metoda fertigației prin picurare; se ocupă să livreze fructele numai condiționate și prerăcite.

Ce tip de livadă primeşte fonduri europene

Tinerii fermieri trebuie să înființeze o livadă semiintensivă, iar cei cu experiență, care dețin livezi îmbătrânite și vor să le refacă, trebuie să investească în superintensive, spun specialiştii.

Indiferent de tipul de fermă, tehnologia de producție trebuie să fie intensivă și se rezumă la următoarele aspecte:

– dotarea fermei cu utilaje care să permită realizarea în timp scurt a lucrărilor la sol (frezat, tocat iarba, erbicidat), a tratamentelor fitospeciale care pot fi executate în 2, maximum 3 zile; să dispunem de platforme autopropulsate pentru tăieri, recoltări și transport, deci un flux tehnologic continuu – recoltare-depozitare-livrare.

– în plantație să asigurăm apa pentru tratamente și fertirigare, un sistem de fertirigație pentru a putea aplica economic apa și îngrășămintele în sistem tip HAIFA (cu lingurița), adică fertirigarea zilnică din aprilie până în toamnă folosind reţetele recomandate de cercetarea aplicativă în funcție de producția pe care dorim să o obținem. Să construim în fermă la nivelul posibilităților locale: foraje, lacuri de acumulare, captarea apei din ploi și să avem obligatoriu un bazin de retenție pentru stocarea apei pe minimum 3 zile.

– dacă livada este într-o zonă unde pericolul este o dată la 2 ani, să punem plasă antigrindină pentru a aplica tehnologiile fără grija eșecului, numai așa avem liniștea că facem cheltuieli și acestea vor fi acoperite de venituri, indiferent de condițiile atmosferice.

– existența unui depozit corespunzător pentru păstrarea fructelor de la recoltare până la livrare reprezintă garanția că putem recolta și păstra producția o perioadă de timp care să ne permită găsirea beneficiarilor care să ofere prețul necesar acoperirii cheltuielilor de producție.

– alegerea și aplicarea tehnologiei intensive, din primăvară până în toamnă, diferențiat pe specii și soiuri, asigurând un suport material, să întocmim un buget de venituri și cheltuieli în care să prevedem fonduri, termene și responsabilități, alegerea partenerilor de afaceri pentru valorificarea producției. Din propria experiență, într-un an normal, cheltuielile totale de producție pe hectar, diferențiat pe specii și destinații, sunt cuprinse între 4.000-15.000 euro.  (Integral pe lumeasatului.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise