Mulți gospodari reușesc să obțină și iarna un număr îndestulător de ouă de la găinile crescute în ogradă. Acesta nu este neapărat un lucru foarte greu, trebuie doar asigurate câteva măsuri în plus, iar cuibarele se umplu imediat.
Iată câteva sfaturi venite de la argeșeanul Ionuț Cîndea, crescător de păsări pasionat, care tocmai a pus un incubator la lucru, ca să nu îi stea maternitatea goală.
,,Este important ca păsările să fie sănătoase. Apoi temperatura din adăposturi să nu scadă sub 8 grade și să sa le așternem și un strat de paie. Eu am zone separate unde am plasat cuibarele, altele decât cele unde stau noaptea, astfel ca în timpul ouatului să nu fie deranjate de alte păsări”, a explicat Ionuț Cîndea.
Pe lângă rasa ori vârsta găinilor, hrana este extrem de importantă, atrage atenția acesta.
,,Eu am o moară micuță, macin grâu, porumb, floarea soarelui și mazăre uscată. Apoi le ajutăm cu ceva calciu, indispensabil pentru coaja oului, și puțină drojdie. Dacă este frig, le mărim cantitatea de hrană, lucru necesar ca să își ridice temperatura corpului. Cum zilele sunt mai scurte iarna, în adăposturi se pot monta becuri cu incandescență, astfel încât să aibă lumină cam 12-15 ore zilnic” mai recomandă crescătorul.
De asemenea, apa de băut trebuie să fie nu doar suficientă, ci chiar mai multă decât de obicei. Se dă caldă și se schimbă de două-trei ori pe zi, iar crescătorul recomandă ca aceasta să fie îmbogățită cu usturoi, oregano sau oțet.