Cum să îţi organizezi grădina de legume
Cei care îşi amenajează o grădină proprie au marele avantaj de a avea pe parcursul anului legume proaspete şi mult mai naturale, dacă vor. Totuşi, organizarea şi întreţinerea unei grădini presupun respectarea unor reguli foarte simple, adesea.
Potrivit specialiştilor de la gradina.acasa.ro, acestea sunt:
- Când incepi sa organizezi gradina de legume, primele lucruri la care trebuie să te gândeşti sunt poziţia si seminţele. Amplasează gradina de legume într-un loc insorit si incepe sa lucrezi la ea primavara devreme. Planteaza legume pe toata perioada verii, ca sa ai mereu ceva proaspat si gustos pe masa.
2.. Pune seminţele la înmuiat în puţină apă, înainte să le sadesti in pamant, pentru a le grabi dezvoltarea. Înainte de germinare , semintele au nevoie sa absoarba umezeala, ca si cum ar fi udate de stropi de ploaie. După ce se umflă, micul embrion este gata sa inceapa sa creasca.
3. Semintele unor legume ca brocoli şi varza nu au nevoie de înmuiere înainte de plantare, dar pătrunjelul si păstârnacul vor profita din plin de portia de apa dinainte de sadire. Ar fi bine sa acoperi semintele cu apa la temperatura camerei pentru cateva ore sau chiar peste noapte, dar nu le uita acolo pentru o perioadă prea lunga de timp. Dupa asta, usucă-le si plantează-le imediat.
4.Un truc bun este sa folosesti pungi de apă pe care sa le plasezi în jurul rasadului de rosie pentru a-i asigura căldura si pe timpul noptii. Poti folosi genul de pungi transparente, de plastic, cu care faci gheata, pe care sa le umpli de apa si sa le fixezi ca un gard în jurul viitoarei rosii. Pereţii transparenti vor lasa lumina soarelui să patrunda pana la planta, iar apa incalzita de soare va asigura temperatura optimă şi pe perioada noptii.
5. Înainte de a sădi seminţele direct în pământ, foloseşte câteva ghivece în care să faci răsaduri, pe care sa le ţii la o temperatura controlata de tine, in interior. Introdu semintele intr-un strat de pamant de căţiva centimetri şi asigura-le o umezeala constanta.
6. Când muţi plantele din răsadniţă în pământ fii foarte atent sa nu rupi rădăcinile care sunt firave şi inca in faza de dezvoltare. Nu uita că unele plante, precum castraveţii, dovleceii si bostanii sunt renumite pentru radacinile lor firave, care au nevoie de măsuri speciale de transplantare .