Cum să cumperi fără riscuri miel și ouă

17

oi_staulANSVSA a emis, în ajun de Paști, un set de recomandări pentru cumpărăturile specifice perioadei. Inspectorii sanitari atrag atenția că toate produsele trebuie cumpărate doar din locuri autorizate.

Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) face controale în unitățile de producție și vânzare autorizate, așa că produsele din aceste surse ar trebui să fie în concordanță cu reglementările. Și mieii sau iezii ar trebui achiziționați tot din magazine sau din spaţiile temporare autorizate și amenjate corespunzător. Animalele sacrificate pe loc trebuie vândute direct consumatorului final, imediat după examinare şi marcare.

Carnea şi organele de miel sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară eliberat de abatorul unde au fost sacrificate animalele şi poartă marca de sănătate.

Şi ouăle valorificate trebuie examinate de personalul veterinar, iar cele cu coaja crăpată sau lovită trebuie retrase de la vânzare şi dirijate pentru valorificare în scopuri tehnice. Ouăle proaspete sunt cele care au coaja cu aspect mat, rugos, comparativ cu ouăle vechi la care coaja este lucioasă şi netedă. La un examen simplu a densităţii în apă de robinet, ouăle proaspete trebuie să rămână la fundul vasului în care sunt puse, cu axul longitudinal paralel cu fundul vasului sau acesta să formeze cu fundul vasului un unghi de maxim 30 – 45 de grade. (Integral pe antenasatelor.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise