Cum puteți lua bani europeni. AFIR schimbă regulile în noul PNDR

13

baninrSpre deosebire de programul anterior, când proiectele de finanțare a investițiilor rurale din fonduri europene se depuneau lunar la AFIR (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale), în viitorul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, acestea vor fi depuse anual. Agenția a luat această decizie pentru că în anii anteriori se ajunsese la o situație imposibilă: 45.000 de proiecte așteptau să fie analizate într-o singură lună, astfel încât să poată fi respectat termenul de 18 luni.

Prin urmare, AFIR a regândit întreg sistemul de selecție a proiectelor, iar începând cu 2015, selecția va fi anuală.

Astfel, un proiect care a fost depus în ianuarie, dar nu a depășit baremul de punctaj, va intra automat în februarie – dacă nu se depun alte proiecte cu punctaj mai mare –, fără să fie nevoie ca agricultorul să-și retragă proiectul și să-l redepună (odată depus, proiectul intră în sistem, iar când atinge plafonul minim de punctaj, este selectat automat). Agenția speră ca prin această metodă să rezolve două probleme: prima – intrarea proiectelor în sistem va și mult mai ușoară și a doua – evaluarea se va face treptat, iar analiza proiectelor va dura cel mult două luni.

Documentația va fi mult simplificată: la depunere nu mai este nevoie de acele avize și acorduri de până acum, ci doar de planul de afaceri și documentele care dovedesc că solicitantul este proprietar pe acel teren sau că are dreptul să-l folosească. De aici începe evaluarea. Dacă solicitantul se dovedește a fi eligibil, va fi chemat la contractare să semneze contractul, cu toate documentele prin care să justifice eligibilitatea și selecția pe care a declarat-o. Astfel, timpul de evaluare a unui proiect se va reduce substanțial, comparativ cu anii trecuți.

Mare atenție! În legislația la care se lucrează acum pentru implementarea noului PNDR, este prevăzut un lucru: dacă un beneficiar cu bună intenție induce în eroare agenția printr-o supraevaluare exagerată a proiectului, acesta nu va mai avea dreptul să depună timp de doi ani niciun proiect. (Integral pe paginadeagricultura.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise