Aberdeen Angus, singura asociație din țara noastră omologată pentru conducerea Registrului Genealogic pentru rasa Angus, organizează, în cadrul târgului AGRARIA 2023 de la Cluj, licitaţia de bovine din această rasă. In prezent, există 1500 de ferme în cadrul asociației, din toate județele țării, cu peste 120 de mii de capete. Cum s-a adaptat rasa Aberdeen Angus în România, cum arată în 2023 piaţa și ce trebuie să faci că să deții o afacere cu vite Angus aflați din discuția pe care am avut-o cu directorul executiv al Asociaţiei Aberdeen Angus România, Ioan Teodor Gociman.
„Poate este o noutate pentru dumneavoastră dar populația de bovine Aberdeen Angus care este înscrisă la noi la Asociație, este cea mai mare din UE, a depășit chiar și țara de origine a acestei rase, Scoția.Sunt mai mulți factori care au influențat această statistică: partea de subvenționare care a început în fostul PAC; un alt factor este implicarea și motivația fermierilor de către asociație; România este țara cu a doua suprafață de pășuni din UE după Franța”, susține Ioan Teodor Gociman.
Din acest punct de vedere rasa Aberdeen Angus s-a aclimatizat foarte bine în România. Este o rasă semisalbatica care trăiește foarte bine sub cerul liber atât vara cât și iarna. Iarna trebuiesc asigurate condiții de creștere un pic mai bune în sensul de a asigura o furajare mai bogată.
Cum poți deveni crescător de Angus
“În primul rând, fermierii trebuie să contacteze Asociația. Suntem activi pe face book, pe siteul Asociației, pe telefoane etc. deoarece trebuie să le facem oamenilor un scurt instructaj despre cum trebuie crescută această rasă. Nu este foarte complicat. În primul rând trebuie să fie atenți la genetică. Fermierii trebuie să investească în genetică. Doi la mâna, vorbim despre suprafața de pășune deoarece aceste bovine se cresc foarte bine în sistem extensiv”, afirmă Gociman, adăugând “Recomandăm fermierilor să nu își cumpere de la început multe capete ci minimum 15-20, să învețe să se acomodeze cu rasa. Ca să te înscri în Asociație trebuie să ai minimum 10 capete. Nu recomandăm mai puțin de 10 capete, dar nici să se înceapă un astfel de business cu 100 sau 200 de capete. Raportul de sexe recomandat este de un taur la 25-30 de femele”.
Deoarece prețurile variază în piață, membrii Asociației recomandă fermierilor să cumpere animale un pic mai scumpe.
“ Poate cu 100 sau 200 de euro în plus, ceea ce înseamnă o investiție în genetică: o genetică pură, cu certificate de origine, cu pedigree, astfel încât animalele să fie selectate. Cu 20 de mii de euro pot avea un prim grupaj de 10 capete cu o genetică foarte bună. În plus, noi suntem alături de fermieri în tot ceea ce privește performanță pentru producția de carne. Avem și un departament de Registru genealogic în sensul că mergem în toate aceste ferme de două ori pe an pentru a cântări tineretul Angus pentru a vedea evoluția sa genetică. Departamentul de registru genealogic eliberează documentația necesară certificării rasei, a pedigeeului, a certificatului de origine, de subvenție etc”, mai spune directorul thnic de la Aberdeen.
Tăurașul cu tată vicecampion mondial
La expoziția de la Jucu ( Cluj) am intalnit cateva exemplare rare, cum ar fi taurul Prince.
“Fermierii au înțeles de la bun început ceea ce înseamnă o genetică bună. Taurul Prince Sunyboy provine de la o fermă din județul Cluj. Tatăl lui a fost campion european și vicecampion mondial. Mama este o femelă de origine din UK dintr-o fermă renumită Periwood. În ceea ce privește cotația lui, nu s-a stabilit încă o valoare. Un astfel de taur se vine la licitație oficială si ar putea porni de la 3500 de euro. Oricum cel mai scump taur care s-a vândut în România a fost de peste 6000 de euro”, a povestit Gociman.