23 aprilie 2021 - 13:50

Cum ingrijim trandafirii – tratamente si lucrari de intretinere

Simbol al iubirii și al frumuseţii, trandafirul este de departe cel mai bun ambasador al sentimentelor noastre, considerat pe bună dreptate regele florilor. Însă pentru a ne oferi cu atâta generozitate frumusețea, culoarea și parfumul său, această floare are nevoie de atenție din partea noastră.

Locul pe care îl alegem pentru a planta trandafirii trebuie să beneficieze din plin de lumină directă, pentru că soarele este leacul tuturor problemelor pe care le pot avea aceste plante, fiind esențial și pentru a obține flori mari cu petale bogate și parfumate. Într-un spațiu parțial umbrit, vor înflori puțin. Este foarte important ca udatul trandafirilor, dacă apa de ploaie nu este suficientă, să aibă loc numai dimineața devreme sau seara după apusul soarelui.

Trandafirii iubesc căldura, însă de multe ori aceasta favorizează apariția unor boli, de aceea este foarte important să combatem dăunătorii aplicând la timp tratamente eficiente cu insecticide , fungicide dar și soluții pentru stimularea înfloririi. Și mai este un lucru esențial: stropirile nu se fac când avem temperaturi ridicate ci mai degrabă în zorii zilei.

Pentru a ne bucura mai mulți ani de trandafirii noștri este important ca înainte de venirea sezonului rece să îi săpăm adecvat și să facem tăierile primăvara devreme, păstrând doar lăstarii tineri iar uscătura să o îndepărtăm pentru ca tufele să fie în permanență bine aerisite.

Autor: Elena Picu