Cum identificăm și scăpăm de boli la fasole

Fasolea este una dintre leguminoase favorite la noi în țară. Fermierii care își doresc să obțină profituri din această cultură, dar și pentru cei care își doresc să obțină o producție la ei în grădină este important să identifice la timp bolile acestora. 

Identificarea antracnozei 

Una dintre boli este antracnoza. Aceasta poate ataca tulpinile, frunzele, fructele și semințele plante și poate duce până la pierire. Atunci când vrem să vedem dacă cultura noastră este afectată de o astfel de boală vom observa pe partea inferioară a frunzelor infectate pete circulare sau neregulate, de culoare brun-gălbuie, cu margine brună-roșiatică. Aceste pete sunt dispuse de-a lungul nervurilor. Țesuturile afectate de boală se necrozează și se rup, iar frunzele devin zdrețuite.

Când tulpinile sunt atacate, pe acestea apar leziuni alungite, care se adâncesc în substrat. Însă de cele mai multe ori, antracnoza atacă pe păstăi. Atunci când sunt infectate cu antracnoza fasolei, pe acestea apar pete mici, de culoare ruginie, care se măresc în timp, devin circulare și adâncite și sunt delimitate de o margine roșiatică. Infecția de pe păstăi se manifestă sub formă de pete gălbui-brune, adâncite. 

Prevenirea antracnozei 

Conform specialiștilor, a preveni apariția bolii antracnoza fasolei, fermierii trebuie să cultive soiurile rezistente la boli și să distrugă resturile vegetale precum și rotația culturii, astfel încât fasolea să nu revină pe aceeași suprafață de teren mai repede de 3-4 ani. O altă metodă sunt fungicidele de la firmele specializate.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole