Cum faci cel mai bun cozonac de casă

Cozonacul e un produs care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Vrei să-l prepari chiar tu şi să-ţi dai gata toţi invitaţii? Libertatea îţi dă o reţetă cu cel mai pufos cozonac de casă şi îţi spune care sunt ofertele din magazine.

Cozonaci cu nucă şi cacao

Ingrediente: pentru aluat: 1 kg făină, 300 g zahăr, 4 gălbenuşuri, coaja rasă de la două lămâi, esenţă de rom şi de vanilie, un vârf de sare, 250 ml ulei, 500 ml lapte, 50 g drojdie uscată, unt cât o nucă. Pentru umplutură: 4 albuşuri, 25 g de cacao, 4 linguri de zahăr, esenţă de rom şi de vanilie, 200 g nuci, un gălbenuş pentru uns.

Mod de preparare: se pune făina într- un vas şi se amestecă cu 50 g drojdie uscată (această drojdie nu se dizolvă), apoi se lasă 15 minute. Între timp, laptele, zahărul, esenţele de rom şi de vanilie şi coaja de la lămâi se pun într- o cratiţă, la foc, până devin fierbinţi, după care se amestecă cu făina şi cu gălbenuşurile. Se frământă bine, treptat se adaugă uleiul, până devine un aluat elastic. Se lasă să crească o oră. Între timp se ung tăvile cu unt. Pentru umplutură: albuşurile se bat cu 3-4 linguri de zahăr, se adaugă esenţele, cacaua şi nucile. După ce aluatul a crescut, se împarte în două. Se întinde o bucată pe masă, cu mâna, şi se pune umplutura deasupra. Se rulează, se introduc în tavă şi se lasă la crescut 30 de minute. După ce au crescut în tăvi, se ung cu gălbenuş şi se dau la cuptor 45 de minute.

Ponturi

Scoate toate ingredientele din frigider şi lasă-le peste noapte la temperatura camerei.
Nu opări drojdia şi nu folosi ingredientele lichide fierbinţi.
Pentru a elimina gustul amărui, opăreşte nuca pentru umplutură cu puţin lapte fierbinte.
Cozonacii întăriţi devin mai pufoşi dacă îi înveleşti în folie de aluminiu şi îi bagi 10 minute la cuptor.

Sursa: http://www.libertatea.ro//detalii/articol/cum-faci-cel-mai-bun-cozonac-de-casa-427839.html
Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult