Cum fac agricultorii români comerţ pe net: cer imposibilul în speranţa că poate pică ceva

Chiar dacă în piaţă preţurile la cereale abia sar de 1 leu pe kilogram în multe zone ale ţării, există şi fermieri care încearcă aproape imposibilul: vor aproape dublu. Dacă nu acum, măcar peste câteva luni…
La o simplă privire pe site-urile de anunţuri agricole, nu ai cum să nu remarci că în ultimele zile, preţurile la cereale au crescut semnificativ, cu cel puţin 50% la porumb, de exemplu. 

Iniţial, m-am gândit că poate a fost influenţată piaţa de anunţul ministrului Agriculturii Daniel Constantin, conform căruia producţia de porumb din acest an s-a redus la jumătate. Sun la asociaţiile de producători şi nici vorbă de aşa ceva. Preţurile sunt cam peste tot aceleaşi, cu mici diferenţe de la o regiune la alta. Şi atunci care este explicaţia? Simplu, agricultorii se pregătesc încă de acum pentru explozia preţurilor care va avea loc într-o lună-două sau cel mai târziu la Crăciun, după cum speră mulţi.

Un astfel de exemplu este cel al unui fermier din Călăraşi, o importantă zonă agricolă a ţării, care şi-a scos grâul la vânzare la un preţ de 1,5 lei pe kilogram. Este conştient că la acest nivel nu va avea cumpărători prea curând, dar dacă vin într-o lună-două, tot e ceva.

„Preţul urmează să crească. Eu am vorbit cu cineva de la o firmă care achiziţionează grâu şi mi-a zis că preţul va mai creşte, va ajunge la 1,5-1,8 lei pe kilogram spre sfârşitul lui octombrie-începutul lunii noiembrie. Am postat deja anunţul pe net”, povesteşte agricultorul din Călăraşi.

Ion Ciulinaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice din judetul Călăraşi, susţine că în prezent, preţurile în zonă sunt departe de nivelurile pe care le aşteaptă fermierul. La porumb, kilogramul este în jur de 0,9 lei, iar grâul trece de 1 leu. Şi el se aşteaptă, însă, ca într-o lună preţurile să “explodeze”, adică să crească cu 20-30% mai ales că morarii şi-au făcut stocuri, iar marfă în piaţă nu prea mai e.

Un alt agricultuor, din Mureş de această dată, este chiar convins că o să primească 1,5 lei /kg la porumb, chiar dacă în urmă cu o săptămână, preţul în zonă era de 1,1 lei /kg, după cum el însuşi povesteşte. Nici nu i se pare mult cât cere, mai ales că a văzut anunţuri chiar şi cu 1,7 lei /kg la porumb.

Vorba românului, nu e prost ăla care cere, ci ăla care dă.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult