CUM DEOSEBIM ROSIILE SANATOASE DE CELE NESANATOASE

Toată lumea este atrasă de aspectul frumos al legumelor și al fructelor dar un lucru este cert, majoritatea am observat faptul că cele care arată excelent nu au neapărat și un gust pe masura aspectului și acest lucru se întâmplă din cauza că sunt pline de celuloză, hormoni sau substante chimice și au fost expuse la iradiatii.
Din păcate la fel ca marfa din import, acest defect se resimte și în cea vandută de producatorii autohtoni, multi dintre aceștia cumpărând semințe din import, care asigură o productie superioară, de multe ori insa în dauna gustului și calitatilor nutritive, scrie Romania Libera.
Un alt lucru negativ este faptul că mulți agricultorii români folosesc „dupa ureche” îngrășamintele chimice, existând astfel pericolul ca legumele să fie cancerigene. Potrivit statisticilor, numai 15% din totalul fructelor vandute la noi sunt autohtone, în timp ce restul sunt din import.
Așa s-a ajuns ca de pildă, roșia, probabil cea mai populară legumă românească, să aibă în multe cazuri să fie tare, cu un gust lemnos și verde pe dinauntru.
Potrivit expertilor din Statiunea de Cercetare Legumicola de la Buzau, multi din producatori folosesc celuloza, substanta care s-ar face vinovata de toate „calitatile” enumerate mai sus.
„Se umbla la structura genetica a soiului, pentru a obtine produse cu o rezistenta mai mare. Legumele astfel obtinute pot fi transportate dintr-o tara in alta fara a se altera. Folosita si in industria hartiei, celuloza da legumelor aceasta ‘fermitate’. Unii spun ca din cauza acestei substante rosia capata un gust ‘lemnos’. Nu intamplator”, explica Florica Gheorghe, sefa sectorului Cercetare.
O alta substanta care cosmetizeaza legumele este si L-metionina, care schimba pur și simplu culoarea rosiei. O face de un rosu aprins, astfel că aceasta pare coaptă, cu toate că în interior este verde.
Altă metodă de cosmetizare e reprezentată de folosirea hormonilor. Putem observa în interior că tomatele nu mai au seminte, ci niste puncte gelatinoase.
Nu trebuie uitata nici metoda, extrem de raspandita, a ionizarii alimentelor care, astfel tratate, pot sa stea mai mult timp in rafturile magazinelor. Tratamentul cu raze Gama sau X e practicat de 80 de ani in lumea intreaga, in acest fel fiind distruse microorganismele care se dezvolta in interiorul acestora.
Cum sa facem diferenta intre legumele naturale si cele „artificiale”?
Tomata adevarată nu trebuie să fie tare ca piatra sau să aiba coaja tare.
Uitati-vă la cotor, sa nu fie dur. Culoarea să fie de un rosu deschis, nu spre maroniu.
La taiere, produsul trebuie sa fie zemos. Gustul natural e dulce-acrisor.