Cum au trecut țăranii de la tractoare pe motoare

Comuna Luncoiu de Jos a devenit un paradis al pasionaților de motociclism enduro.
motocross-1670061_1280
România este o destinație foarte atrăgătoare pentru cei cărora le place să se plimbe prin munți pe motocicletă. În țări precum Polonia, țară ce are în ”vitrină” câteva titluri mondiale, stilul enduro este interzis prin lege, astfel că practicanții acestui sport, de voie sau nevoie, ajung să umble pe coclaurile din țara noastră.
În județul Hunedoara, mulți dintre pasionații de enduro merg în comuna Luncoiu de Jos. Aceasta este situată în partea central-nordică a județului, în Țara Zarandului, fiind încadrată în Masivul Zarand și Munții Metalifieri. ”Ani la rând, bărbații din comuna noastră și-au ținut familiile din minerit și muncă la pădure. Acum, pădurile sunt pe terminate, iar aurul nu se mai exploatează demult. A venit vremea să învățăm cum se poate trăi și din alte activități productive. Cu alte cuvinte, trebuie să luăm totul de la capăt, să schimbăm mentalități, să învățăm noile tehnologii de producție și să încercăm în același timp să ne păstrăm identitatea, cultura, traditiile”, scrie primarul Călin Dud pe site-ul instituției pe care o conduce.
Pentru localnici, turismul poate reprezenta alternativa care să îi facă să trăiască mult mai bine ca acum. ”De o vreme, așezarea este curtată de enduristi germani, veniți pe aceste meleaguri pentru porția de noroaie, oferită cu generozitate, pe vreme ploioasă, de drumeagurile ori cărăruile ce se pierd pe sub cetina pădurii. Locul ce atrage ca un magnet pasionații de off-road este Dealul Fetii. Acesta este urmat de Dealu Mare și în continuare de Podele, situată la o înălțime apreciabilă, cu drumuri abrupte și sinuoase. Cei aflați în căutarea adrenalinei pot porni și din satul Stejărel către limita comunei Vorta, sau pot urca la Dealul Boului, spre a se îndrepta apoi către Musariu, un loc al legendelor și poveștilor despre aur și aurari, despre holoangări și valve ale băilor. Nu trebuie omis nici traseul ce duce spre Dealul Grozesc și  Valea Lungă, cu parcul, cabana și observatorul de vanătoare din zonă. La atâția vizitatori motorizați, pe două sau pe patru roți, printre tinerii satelor capătă contur o pasiune lucrativă – ghidajul auto-moto pe coclauri. Aceștia și-au cumpărat ATV-uri ori motociclete enduro și-i însoțesc pe turiștii străini, zi sau noapte, după cum vor aceștia, pe cărările așezărilor din pridvorul Apusenilor”, scrie Mesagerul Hunedorean.
Pasionați de enduro există în toate zonele țării, indiferent că vorbim despre Lunca Dunării sau Munții Carpați. România găzduiește an de an cel mai mare concurs de motociclism off-road din lume. Acesta este organizat la Sibiu, iar participanții sunt provocați să parcurgă trasee montane variate. Evenimentul atrage în sudul Transilvaniei sute de turiști, dar în concurs sunt acceptați doar cei mai buni motocicliști.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole