Cum au fost ascunse EFECTELE NOCIVE ale ZAHARULUI

Diabet, obezitate, boli cardiovasculare sunt doar câteva dintre afecţiunile ce survin în urma consumului de zahăr. La nivel mondial, datele arată că în 2008 trăiau pe Terra 1,5 miliarde de persoane supraponderale sau obeze, adică aproximativ o treime din populaţia planetei. Cu toate acestea, efectele consumului de zahăr sunt ascunse.

 

Faţă de 1980, rata obezităţii pe plan global s-a dublat. Statisticile ONU arată că, pentru prima dată în istoria omenirii, bolile cronice cauzate de dietă (precum afecţiunile cardiace, diabetul şi cancerul) ucid mai multe persoane decât bolile infecţioase, scrie descopera.ro.

Ce a provocat această transformare unică în istoria omenirii? Este greu de crezut că oamenii din regiuni diferite au devenit simultan, în câteva decenii, leneşi şi lacomi. Conform declaraţiilor specialiştilor, creşterea economică reprezintă unul din motivele pentru care oamenii au devenit mai graşi – veniturile mai mari le permit oamenilor să renunţe la mijloacele tradiţionale de locomoţie în favoarea maşinilor, iar munca fizică este înlocuită de cea de birou. De asemenea, veniturile mai mari le permit oamenilor să adopte o dietă mai bogată în calorii.

Acest factor nu explică pe deplin creşterea masivă a cazurilor de sindrom metabolic, diabet şi boli cardiovasculare. Gary Taubes şi Peter Attia, doi specialişti de la organizaţia Nutrition Science Initiative din California, afirmă că nu toate caloriile sunt egale. Majoritatea acestor probleme de sănătate sunt provocate de dietele bogate în zahăr, substanţă care are un rol extraordinar de nociv asupra sănătăţii umane, mai ales prin modul în care acţionează asupra insulinei. Creşterea cantităţii de zahăr consumat pe cap de locuitor este strict corelată cu creşterea cazurilor de obezitate, diabet şi boli cardiovasculare.

Doctorul Robert Lustig, un profesor de pediatrie care şi-a dedicat ultimii ani studierii efectelor nocive ale zahărului, subliniază că fructoza, molecula care dă zahărului gustul său dulce, îndeplineşte toate condiţile necesare pentru ca o substanţă să fie identificată ca generatoare de dependenţă: declanşează consum în exces, duce la apariţia simptomelor abstinenţei, creează pofte şi sensibilitate la alte substanţe care creează dependenţă (în urma expunerii cronice la zahăr devine mai uşoară dependenţa de un alt drog).

Aceste descoperiri ridică o întrebare importantă: cum a fost posibil ca efectele dăunătoare ale acestei substanţe să fie neştiute până acum? O anchetă publicată de curând în Statele Unite ale Americii arată că acest lucru se datorează unui efort masiv, ascuns publicului, pe care producătorii de zahăr l-au depus pentru a ascunde efectele devastatoare ale acestei substanţe.

Doi jurnalişti americani, Gary Taubes şi Cristin Kearns Couzens, au depus un efort jurnalistic fără precedent, studiind peste 1.500 de pagini din documentele interne ale companiilor producătoare de zahăr, din rapoartele acestora şi din studiile nepublicate ale cercetătorilor ce au jucat un rol cheie în industria zahărului, şi au publicat în revista Mother Jones un reportaj ce detaliază strategia folosită de aceste companii pentru a ascunde efectele dăunătoare ale zahărului. Documentele interne ale asociaţiei arată că producătorii de zahăr identificaseră încă din 1962 o legătură între această substanţă şi afecţiunile cronice. Aceasta nu era principala problemă a producătorilor la acea vreme, însă, ci popularitatea tot mai mare a celorlalţi îndulcitori.

Sursa: http://www.realitatea.net/cum-au-fost-ascunse-efectele-nocive-ale-zaharului_1085774.html#ixzz2HNJuIAoS?utm_source=Garbo&utm_medium=articol&utm_campaign=Parteneriat%2BIC