Depozitarea cerealelor este un element extrem de important pentru activitatea fermierilor. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, România are o capacitate de depozitare a cerealelor de aproximativ 26 de milioane de tone, însă doar la nivel de teorie deoarece multe dintre baze sau silozuri sunt învechite ori se află în zone greu accesibile. Investițiile mediului privat sunt, prin urmare, mai mult decât binevenite pentru agricultorii români.
Despre „Cum arată depozitarea de cereale în România” s-a discutat astăzi la București. Evenimentul, organizat de Grain Bags a reunit peste 60 de invitați: fermieri, lideri din asociațiile de profil și jurnaliști.
Grain Bags România este compania care a adus pe piața de la noi cea mai ieftină metodă de depozitare a cerealelor și furajelor: este vorba despre conceptul de silobag, însilozarea prin însăcuire, un sistem inovator care ajută la reducerea semnificativă a pierderilor cantitative, cât și calitative.
Silobagul este un sistem de saci industriali, cu o capacitate de stocare de minim 200 de tone care asigură conservarea în condiţii optime a recoltei direct pe câmp. Sistemul silobag se adresează atât fermelor de mici dimensiuni, cât şi celor mari, iar cele mai depozitate cereale în aceşti saci uriaşi sunt grâul, porumbul şi floarea-soarelui.
Despre depozitarea în silobag, avantajele dar și dezavantajele acestui sistem, au vorbit mai mulți fermieri, utilizatori ai acestor procedee de depozitare.
“Dacă vrem să facem investiții, transformăm un cost fix în unul variabil. În condițiile de piață oscilante, când ești sigur și poți lua o decizie investești cât este nevoie. Faci celulă cât vrei. Niciodată nu poți calcula dimensiunea unei magazii, în schimb sacul îl dimensionezi pe nevoile tale. Ca avantaje avem creșterea vitezei de recoltare, scad pierderile din capul locului, ai putere de negociere la condițiile contractuale de vânzare, nu mai ești influențat de factorii perturbatori, nu ai costuri de depozitare etc. Permite depozitarea la umiditate ridicată, maxim 16,5-17,5%. Se poate încarca/descarca direct în câmp. Capacitatea de descărcare este 300 tone la hectar”, consideră fermierul Ionel Apostu.
Fermierul Alexandru Haită recunoaște că o cifră de afaceri mare este condiționată și de aceste condițiile bune de depozitare.
“Ne-a ajutat să recoltăm cu o singură combină cam 400-500 tone pe zi. Partea de silobag pe termen scurt și mediu este o varianta rapidă. La nivel de cooperativă, anul acesta cifra de afaceri a fost de 26 de milioane de euro. În 2022 am avut 15 mii de tone de cereale în silobag și 5500 de tone de oleaginoase. Nu am avut probleme de calitate a mărfii. Acum livrăm grâu și rapită. Plasa de protectie este foarte importantă. Este o investiție mare, dar se amortizează cam în 4-5 ani. Am crescut depozitarea în silobag în fiecare an. Mai apare problema rozătoarelor dar depozităm pe fier beton”.
Nicu Vasile, președinte LAPAR a subliniat faptul că silobagurile îi ajută pe marii fermieri să crească atât capacitatea de recoltare cât și cea de transport. În ceea ce privește dezavantajele, cele mai frecvente sunt pagubele create de păsări și rozătoare.
“Nu avem combaterea rozătoarelor în teren. Nu avem nicio situație pentru fauna din România. Avem probleme cu ciorile și vrăbiile. Nu știm ce fauna trebuie să avem pe fondurile de vânătoare”, a atenționat Nicu Vasile.
Fermierul Adrian Ţone care lucrează peste 3000 de ha a mărturisit că în ultimii 3 ani, recoltand cu 10 combine, timp de 10 ore pe zi, transportatorul nu făcea față, iar sistemul de depozitare oferit de silobag ajută. “Silobagul, dacă pierzi 100 kg la 300 tone pe oră, cât recoltezi, nu este un dezavantaj pentru fermier. De exemplu, știam că a două zi va ploua și am recoltat masiv până la miezul nopții. Înainte de intrarea pe piață a silobagului, cumpăram folie și recolta stătea sub folie”, a spus fermierul.
Narcis Ranghiuc, directorul general Grain Bags a vorbit despre costurile cu silobagul, astfel, un silobag costă în jur de 700 euro la o capacitate de 250 tone, ceea ce inseamna cam 1,2 bani pe kg.
„Facem tot ce ne stă în putință pentru a ajuta fermierii, să le oferim spații de depozitare, în silobag. Din ce spun unii specialiști, cel mai bine e să se vândă producția în 3 etape: 30% înainte de recoltare, 30% la momentul recoltării și 30% după recoltare. Asta pentru a obține cel mai bun preț, care, de obicei, este media prețului” a reamintit directorulul general Grain Bags.
“Am semănat porumb după grâu. Bruma a venit mult mai devreme și am rămas cu 7-8 tone de știuleți la hectar. Am reușit să recoltăm boabe la umiditate mare, le-am zdrobit și le-am depozitat în silobag pentru animale”, a daugat fermierul ieșean, Lungu Vasile.
Fermierii care au mizat pe depozitarea grâului în silobag în 2021, au obținut un profit consistent din vânzarea acestuia, la începutul lui 2022. Ei au încasat cu 32% mai mulți bani decât ar fi primit dacă vindeau la momentul recoltării. Cei care au în plan să depoziteze grâu în acest sistem și în toamna lui 2022, vor avea o creștere a profitului de 53%, conform estimărilor Grain Bags.
Așadar, vânzarea unei cantități de 500 tone de grâu după 6 luni din momentul recoltării a însemnat un câștig adițional de aproximativ 35.000 de euro, pentru fermierii care au ales silobag-ul. Dacă și în acest an vor continuă să depoziteze în silobag, câștigurile suplimentare estimate vor ajunge la 45.000 euro, pentru 500 tone stocate.
Silobag-urile comercializate de Grain Bags sunt produse în Germania și Argentina, din polietilenă coextrudată. Acestea permit stocarea cerealelor, oleaginoaselor, dar și a furajelor (borhot de bere, tăiței de sfeclă, pastă de porumb, porumb siloz) în condiții ermetice.