Cum ar trebui să arate meniul de Crăciun ca să prevenim indigestia. PLUS beneficiile vinului fiert

Numărul persoanelor care ajung la Urgenţă va creşte în această perioadă. Excesele alimentare vor fi principalele cauze pentru care românii vor apela la ajutorul medicilor.

Pentru a evita apariţia intoxicaţiilor alimentare, a indigestiilor şi a balonărilor, medicii nutriţionişti recomandă să mâncăm cumpătat, mai ales dacă am ţinut post.

„Postul Crăciunului este unul lung şi greu, iar organismul va avea nevoie de suplimente care conţin enzime digestive pentru a face faţă excesului culinar, ţinând cont de faptul că vom reintroduce în dietă alimentele grele, precum preparatele din carne”, spune medicul nutriţionist Mihaela Bilic.

 

Pentru a preveni apariţia indigestiilor şi a tulburărilor digestive, specialista recomandă să evităm să mâncăm preparatele tradiţionale de Crăciun, precum sarmalele, de la prima oră. „Este indicat să începem cu mâncăruri care sunt mai uşor de digerat, precum ciorbele sau supele. Acestea ne vor ajuta să facem trecerea mai suportabilă de la un regim vegetarial la unul normal”, menţionează nutriţionistul.

Dr. Mihalea Bilic a explicat pentru gândul cum ar trebui să arate meniul primei zile de Crăciun. „Dimineaţa am putea mânca câteva feliuţe de mezeluri tradiţionale de Crăciun, printre care se numără toba, caltaboşul şi cârnaţii. La acestea putem asezona legumele. Chiar dacă este iarnă, putem profita de legumele din supermarket. Aceste alimente au un conţinut ridicat de apă, sunt bogate în fibre şi vitamine, nutrienţi indispensabili organismului, care ajută digestia”, indică medicul nutriţionist.

Ciorba şi sarmalele trebuie lăsate pentru masa de prânz. Sarmalele sunt preparate pe care stomacul le digeră greu de stomac, motiv pentru care este indicat să mâncăm înainte ciorba, deoarece acesta va stimula digestia, mai ales dacă este bogată în legume. „Desertul este bine să îl lăsăm undeva spre seară. Astfel, cozonacul îl putem mânca undeva la ora 17.00. Acesta poate fi servit cu o cană de ceai cald. La cină se poate lăsa friptura şi sala de beouf. Ambele preparate sunt dietetice”, a punctat nutriţionista.

Dr. Mihaela Bilic spune că ceaiul ar putea fi înlocuit fără niciun fel de probleme cu o cană de vin fiert. „Condimentele care se pun în vinul fiert au şi ele un rol benefic asupra organismului. Printre altele, scorţişoara şi vanilia fac bine psihicului şi dau o stare de bine”, menţionează dr. Bilic.

 

Sursa: http://www.gandul.info/magazin/cum-ar-trebui-sa-arate-meniul-de-craciun-ca-sa-prevenim-indigestia-plus-beneficiile-vinului-fiert-10405565