5 august 2021 - 08:27

Cum aparam ciresii si visinii de atacul pasarilor?

Folositi elemente care produc zgomot
Cea mai simpla si cea mai bine cunoscuta metoda de a speria pasarile este utilizarea elementelor care produc zgomot. Aveti posibilitatea sa folosoti orice mijloace aveti la indemana. De exemplu, unii folosesc pungi de plastic, altii folosesc folie de la casete vechi. Dar, pot fi folosite si alte elemente pe care le aveti la indemana. Esential este ca obiectele folosite sa faca zgomot. Astfel pasarile pot ataca ciresii doar de la margini sau nu se vor apropia deloc.

Folositi obiecte stralucitoare
Elementele reflectorizante sunt si ele de mare ajutor si pot sa sperie pasarile. Daca aveti ghirlande pentru Anul Nou, CD-uri vechi sau folie de aluminiu, le puteti folosi ca arme impotriva pasarilor. Reflexiile luminoase descurajeaza pasarile sa aterizeze in pom, iar cele deja aterizate nu rezista stresului si fug.

Acoperiti pomii tineri

Pomii tineri care au o inaltime mica și pot fi acoperiti cu un material, dar nu textil, prin care poate trece lumina. Pentru plante va fi suficienta lumina, iar pentru pasari va fi o bariera sa ajunga la fructe.

 

Instalati dispozitive cu ultrasunet
Astazi, pe piata se gasesc o multime de dispozitive cu ultrasunet care sperie pasarile. Aceste dispozitive sunt inofensive pentru oamenii si in acelasi timp pot proteja o gradina intreaga. Cum lucreaza? Dispozitivul trimite sunete pe care pasarile le descifreaza ca sunete care prevestesc un pericol. Unele dispozitive incep sa „clipeasca” lumina atunci cand se apropie de copac oaspetii nepoftiti.

Utilizati tunuri cu gaze
Aceasta metoda pare neobisnuita, dar la fel ca celelalte este eficienta in protejarea cireselor. Tunul de gaz, care este introdus intr-un rezervor de propan, se declanseaza automat dupa un anumit interval de timp, si simuleaza o impuscatura a armei de vanatoare. De obicei, o sticla de 5 litri stimuleaza pana la 5000 de impuscaturi.

Stropirea arborilor cu substante de protectie
Pasarile ciugulesc ciresii, intrucat le plac aceste boabe. În consecință, este necesar să se asigure că fructele nu mai sunt la fel de gustoase. Pentru aceasta, copacii pot fi tratati cu infuzie de usturoi sau ardei iute. ATENTIE! Solutia se pulverizează în partea de sus a arborelui. Există și un dezavantaj: după ploaie tratamentul trebuie repetat.