13 mai 2021 - 11:48

Cum alegi semințele de legume pentru grădina ta

seminte_primavaraPrimăvara este sezonul în care semințele pentru legume au mare căutare, iar plicurile frumos colorate se comercializează în cele mai neașteptate locuri. Iată cum poți alege florile sau verdeața pe care ți-o dorești în grădină.

1.Planul grădinii. Înainte de cumpăra semințe, este esențial să identifici exact suprafața pe care o vei cultiva în acest an, să o parcelezi (măcar pe hârtie) și să faci o planificare a culturilor pe care le dorești.

2.Alege dimensiunea plantelor. Chiar și dacă ai o grădină mare, mărimea la care vor crește plantele este importantă mai ales când le distribuiți în parcele. Cele foarte mari le vor umbri pe cele mici, așa că trebuie luată în calcul direcția în care bate soarele, dar și să grupați inteligent grupele de legume,a rbuști sau flori. În această etapă, ar fi bine să marchezi pe planul grădinii ”regimul de înălțime” pentru care ai optat.

3.Cumpără online. Anul acesta, cel mai sigur loc pentru a cumpăra semințe de legume, de arbuști, de gazon sau de flori este un magazin online. Aici vei găsi toate soiurile de care ai nevoie la un preț corect (fără adaosul practicat de marile magazine). Totodată, poți citi și analiza mai mult timp informațiile prezentate pentur fiecare produs, poți telefona pentru detalii suplimentare și, ai ocazia rară, de a cumpăra semințele ”la prima mână” – adică direct de la producător/distribuitor.

4.Verifică integritatea plicului. Atunci când cumperi un plic de semințe, verifică dacă acesta este bine închis, să nu prezinte găuri prin care s-au pierdut o parte din semințe. Plicul trebuie să fie uscat și suprafața hârtie nu trebuie să prezinte nici o urmă lăsată de umezeală (acele încrețituri). Totodată, aspectul plicului nu trebuie să fie unul decolorat – semn că a fost lăsat într-o vitrină, direct în bătaia soarelui.

5.Verifică termenul de valabilitate. Și plicurile de semințe au un termen de valabilitate pe care producătorul îl indică pentru un randament optim la cultivare.

6.Alege corect tipul de legume și soiurile. Există o multitudine de semințe pentru toate legumele, florile sau plantele aromatice din întreaga lume. Alege inteligent soiurile de care ai nevoie în funcție de specificațiile de pe plic și verifică dacă acea legumă sau acea cultură de nișă este recomandată pentru solul tău din grădină sau dacă are nevoie de condiții speciale.

7.Indicații de plantare. Plicurile comercializate de firme serioase au pe spate indicații complete privind plantarea corectă a semințelor. Astfel, trebuie să aveți informații despre perioada de plantare (cu specificația exactă a lunii și perioadele sale), precum și dacă este vorba despre o plantă perenă sau nu, dacă se fac răsaduri, dacă semințele se pun direct în pământ, etc. (Integral pe agrointel.ro)