Cum a dezvoltat un director de școală o afacere agricolă profitabilă cu prunele din grădină

53

pruneddCultura prunului se poate dovedi o afacere profitabilă chiar şi dacă business-ul este gândit doar să suplimenteze veniturile familiei.

O afacere cu prune uscate a fost pornită acum cinci ani de către Ștefan Stroe, directorul școlii Alunișu, fost preot în localitatea Leleasca timp de zece ani. Produs tradițional în zonă, realizat de sute de ani de locuitorii din nordul județului Olt, prunele uscate pot ajunge prin colete poștale oriunde în țară.

Profesorul care predă religie, franceză și informatică elevilor din școala în care este și director a decis să fructifice comoara pe care o are în livadă și a început să vândă prunele uscate pe care le pregătește în fiecare an. Și pentru că nu are timp să meargă în piața, iar cei care vin în Leleasca să cumpere prunele oferă un preț mult sub cel corect, Ștefan Stroe a început să-i facă reclamă pe internet și și-a format o clientelă fidelă cărora le trimite prunele prin colet poștal. ”Livrarea se face prin colet poștal la Poșta Română, în termen de două zile de la realizarea comenzii în colete de 6 – 10 sau 15 kilograme. Prețul unui kilogram de prune este de 8 lei și se plătește prin ramburs la primirea coletului”, explică profesorul cum funcţionează sistemul său de livrare a prunelor.

De unde i-a venit însă, această idee, e foarte simplu: ”În Leleasca toată lumea are livezi și este o tradiție să se usuce prunele. Această zonă era în trecut cel mai mare exportator de prune uscate din țara noastră și am dorit să continui această tradiție astfel că am încercat să pun pe picioare această afacere. Prunele noastre se usucă în cuptoare cu lemne special construite astfel ca nici un strop de fum să nu ajungă la fructe și ele să își păstreze aroma și proprietățile naturale”.

Ștefan Stroe deține un hectar de livadă, jumătate din aceasta având peste 10 ani și cealaltă jumătate este mai tânără de doar patru ani. De pe această suprafață a cules anul aceste peste 6 tone de prune și se declară foarte mulțumit. Prune uscate a obținut în jur de 2 tone anul acesta, dar a mai cumpărat prune și de pe la vecini, în acest moment mai având în jur de o tonă în depozit, restul fiind deja vândute. În livada pe care o deține, directorul de școală crește soiurile Agen, Tuleu gras, Silvia, Tuleu timpuriu, Centenar, Anna Spath, Stanley și Carpatin. (Integral pe agrointel.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise